U Londonu padne manje kiše nego u New Yorku

Iako je London poznat po tome da svako malo padne kiša, višegodišnji prosjek je 736 litara godišnje, dok u New Yorku padne - duplo više.

Big Ben zapravo on ni ne postoji
Na sam spomen Big Bena, velika će većina prvo pomisliti na toranj sa satom koji se diže u samom centru Londona. No taj toranj nije Big Ben. Toranj je podignut 1859. godine, a unutar njega nalazi se zvono koje nosi nadimak - Big Ben, iako mu je ime - Veliko zvono. Dakle, u tom tornju ne postoji ništa što se zove Big Ben!

Više od 10.000 lisica živi u Londonu
Lisice slobodno obitavaju u londonskim parkovima, sve to pod brižnim nadzorom kraljice. Čak su bile i okrivljene za ubojstvo pingvina u zoološkom centru, ali dok kraljica dopušta...

Nije lako biti vozač crnog taksija
Ako želite biti vozač popularnog crnog taksija, morat ćete zapamtiti 25.000 ulica, 320 taksi ruta i preko 20.000 obilježja. Vozači ovih vozila polažu takozvani test znanja, koji im omogućava da se snalaze po ulicama Londona bez navigacije.

London ima svoju enciklopediju
Prvi puta je enciklopedija izdana 1983. godine, i u njoj se nalaze apsolutno sve činjenice o Londonu.

Samo 11.000 stanovnika živi u „City of London“
City of London je naziv za uži centar grada, popularnije nazvan Jabuka i u njemu živi svega 11.000, dok London ima sveukupno 7 milijuna stanovnika. Ne treba pričati kolike su cijene nekretnina u Cityju...

Grad u gradu
City of London čak ima svoju zastavu i vlastiti grb. City je baziran na drevnom dijelu na kojem se nekada nalazio grad Londinium kojeg su osnovali Rimljani davne 50 godine nakon Krista, a pokriva svega dva kvadratna kilometra južnog dijela središta grada.

Dva grada dva gradonačelnika
Pa da, ako mogu biti dva grada, onda mogu biti i dva gradonačelnika. Jedan se naziva samo gradonačelnik i na svoj posao dolazi biciklom dok drugi naziva lord gradonačelnik i koristi se konjskom zapregom.

U londonskom Cityju ne postoje ceste – samo trake, aleje i ulice
Da, auti voze lijevom stranom trake za promet, ne lijevom stranom ceste. Vjeruje se da je to zato jer je izraz ceste – road – smišljen tek u 16. stoljeću a City je daleko stariji od toga.

„Udruženje“ koje je osnovalo London starije je i od samog Ujedinjenog Kraljevstva
„City of London Corporation“, na čijem čelu je lord gradonačelnik, upravlja svojim prostorom od 1067. godine kada je William Osvajač dodijelio gradu kraljevsku titulu. To je bilo nekih 700 godina prije osnutka Ujedinjenog Kraljevstva. Ovdje vrijede posebni zakoni i posebni porezi u odnosu na ostatak Londona.

City of London i njegovi zakoni su toliko drevni da i sama kraljica mora zamoliti gradonačelnika za ulazak 
Da, ima netko tko je barem malo iznad Kraljice. Iako je sve to formalnog karaktera, ipak se može dogoditi da gradonačelnik zabrani kraljici ulazak na njegov teritorij.

Dakle, ako ne krećete iz ovih stopa u London, onda barem uživajte u našoj galeriji!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju