Ratna povijest

Švicarska je poznata po svojoj politici nemiješanja. Nije sudjelovala niti u jednom ratu od 1505. godine. Čak su i u svjetskim ratovima pružali sigurno utočište za izbjeglice s jedne i druge strane. Sve je to osiguralo Švicarskoj sigurnu i stabilnu ekonomiju zadnjih pet stoljeća.

Crveni križ
Međunarodni odbor Crvenog križa za zaštitu i pomoć žrtvama rata osnovan je u Genevi 1863. godine. Od tada Crveni križ pomaže žrtvama rata diljem svijeta.

Satovi
Poznata je činjenica da švicarski satovi dominiraju u svjetskoj industriji. Njihovi satovi su kombinacija dizajna i tehnologije i nema te osobe na svijetu koja si u Švicarskoj ne može pronaći savršen sat. Naravno ako si ga može priuštiti.


Čokolada
Ako kažete da ne volite švicarsku čokoladu onda je sigurno niste nikada kušali. Kako i sve ostalo, tako su i proizvodnju čokolade doveli do savršenstva. Razumljivo, obzirom da na njihovim Alpama krave pasu najbolju travu i daju vrhunsko mlijeko.

Sir
Švicarska je mjesto gdje ćete pronaći najbolje sireve na svijetu i domovina je 450 različitih vrsta sireva. Jeste znali da uopće postoji toliko vrsta sireva?


Banke
Nigdje privatnost klijenata nije bila toliko sigurna kao u švicarskim bankama. Donedavno. No, to nije promijenili kvalitetu bankarskog poslovanja, niti povjerenje koje one uživaju diljem svijeta, osim Hrvata koji su digli kredit u "Švicarcima"...

Alpe
Švicarske, odnosno središnje Alpe, dio su planinskog masiva koji se proteže kroz ovu državu. Alpe zauzimaju čak 65% njenog teritorija.

Jezera
Gdje ima ledenjaka - tu ima i jezera, ogromni  jezera u koje se svatko lako zaljubi. Kristalno čista planinska jezera osnova su švicarskog turizma.


Glazbeni festivali
Švicarska je poznata po svojim glazbenim festivalima od klasične do rock glazbe. Za svačiji ukus!

Zurich
Najpoželjniji grad na svijetu je ponos Švicarske. Prema nekim istraživanjima ovaj grad nudi najbolju kvalitetu života i jedan je od najzdravijih gradova na svijetu. Osnovali su ga Rimljani, a danas je poznat po luksuznom šopingu, hrani i kulturnoj trpeljivosti.

Dadaizam
Dadaizam je umjetnički pokret nastao u Europi sredinom dvadesetog stoljeća kao reakcija umjetnika na strahote I. svjetskog rata. Odbija razum i logiku, nagrđuje glupost, iracionalnost i intuitivnost.

CERN
Europska organizacija za fizikalna istraživanja ima sjedište u neposrednoj blizini Ženeve. Stotinu metara ispod površine tla nalazi se akcelerator u kojem znanstvenici pokušavaju otkriti božju česticu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju