Jedna od najpoznatijih britanskih legendi, ona o kralju Arthuru, i danas rasplamsava maštu ljudi diljem svijeta. Zahvaljujući tome, otok Tintagel, na zapadnoj obali Cornwalla, godišnje privuče 200 tisuća posjetitelja. Tintagel, prema legendi, je mjesto Arthurovog začeća, a možda i rođenja.

Ova legenda rasplamsala se tijekom 12. stoljeća, kada je klerik Geoffrey of Monmouth napisao svoje djelo Povijest kraljeva Britanije, a pejzaž otoka ocrtava se u njegovoj priči kao mjesto Arthurovog začeća. Unatoč naslovu, djelo je bilo fikcija, a ne povijesna kronologija, no tada se vjerovalo da je Arthur pravi nasljednik kraljeva.

600 godina prije ovog djela pojavile su se prve velške pjesme o Arthuru kao vođi u britanskoj vojsci, no ne i britanskom princu. 

Brončana statua lokalnog umjetnika Rubina Eynona dodatno rasplamsava maštu. Eynon je napravio 2,5 metara visoku statuu, koju je nazvao Galos, što na velškom znači 'moć'. Izgledom, statua podsjeća baš na kralja Arthura kakvim ga opisuju legende.

 

A photo posted by @oakenholmes on

Ipak, prema autoru djela Kritična povijest srednjeg vijeka, Davidu Matthewsu, prilično je sigurno da Arthur nije ni začet ni rođen, pa nije ni umro na Tintagelu, a sigurno nije vladao ujedinjenom Britanijom.

Vrlo malo se zna o pravoj povijesti Tintagela. Prema ranijim povijesnim nalazima, među kojima je na tisuće komada keramike, koje potječu iz perioda od 5. do 7. stoljeća, čini se da je ovo mjesto tada ipak bilo centar moći. U cilju otkrivanja misterija jednog od europskih najvećih arheoloških nlalazišta, Kornvelška arheološka jedinica ovoga je ljeta krenula u veliko iskapanje, a čitav projekt trajat će idućih 5 godina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju