Koje piće nastaje od bobica smreke, oduvijek ga se smatralo ljekovitim, a svoju popularnost dobrim dijelom može zahvaliti ekonomskom embargu francuskih proizvoda u 17. stoljeću? Odgovor je – gin. Povijest njegova nastanka gotovo da je fantastična, u najmanju ruku turbulentna. Krenimo redom.


Prvi zapisi o ginu, iako ne u obliku u kojem to piće poznajemo danas, datiraju iz prvog stoljeća nove ere od kada je poznata prva kombinacija bobica smreke i destilacije alkohola. Radilo se zapravo o vinu s bobicama smreke koje se pilo za liječenje bolesti prsnog koša i iz današnje perspektive predstava začetak ideje o ginu.


Iako se smatra engleskim tradicionalnim pićem, gin je u Englesku zapravo došao iz Nizozemske. Naime, u 30-godišnjem ratu u 17. stoljeću Englezi su se upoznali s pojmom “Nizozemske hrabrosti”, koju su Nizozemci zapravo dobivali pijući gin prije bitki. U to je doba Engleskom, Irskom i Škotskom vladao William III. koji se u ekonomskom ratu s Francuskom poslužio nekim i danas popularnim metodama kao što je zabrana uvoza francuskog alkohola. Paralelno s time je nastojao olakšati domaće gospodarstvo pa je tako osigurao porezne olakšice na proizvodnju alkoholnih pića.

Schweppes - 1 Schweppes - 1 (Foto: PR)


Zahvaljujući svemu tome, u to su vrijeme gotovo svi Englezi pili, ali i proizvodili gin. Proces stabilizacije u smislu povećanja svijesti o konzumaciji u razumnoj mjeri te podizanja standarda proizvodnje, industrija gina prošla je u 19. stoljeću, pa danas imamo ne samo desetak ginova sa zaštićenim zemljopisnim porijeklom već se bez spominjanja gina uopće ne može govoriti o segmentu sofisticiranih pića.


I dok su Englezi utrli put gin, Škoti su proizvodnju i kvalitetu podigli na sasvim novu razinu i to na otoku Islay s kojega dolazi omiljeni brend The Botanist gin. Ime je dobio, pogodit ćete, zbog količine bilja koja se u njemu nalazi – osim 9 uobičajenih aromatika, tu su i 22 vrste autohtonih biljaka ubranih na otoku. Bilje za The Botanist gin se i dan danas prikuplja ručno na Islayu, sve u simbiozi s prirodom. Zahvaljujući izrazito sporoj destilaciji, okusi i mirisi otoka ostaju u svakoj kapi The Botanist gina. Upravo zato za ovaj craft gin kažu da utjelovljuje srce i dušu škotskog otoka. Gin danas najradije miješamo s tonicom koji je također u većem dijelu srednjeg vijeka smatran lijekom.

Upravo zbog tog uvjerenja o njegovoj ljekovitosti, a gotovo slučajno, rodio se gin tonic. Naime, britanski su kolonijalisti u 19. stoljeću u Indiji probleme s malarijom rješavali pijući tonic koji im je bio gorak, pa su ga ublažavali - ginom. Ginu, dakle, tonic pristaje savršeno. Zanimljivo je i da je sinonim za odličan tonic, popularni Schweppes, također nastao igrom slučaja u gotovo isto vrijeme, u 19. stoljeću. Za omiljeni Schweppes zaslužan je genijalni Johann Jacob Schweppe, inače urar, koji je otkrio kako u piće dodati mjehuriće, ključ dobrog gin tonica. Ostatak priče nam je poznat i da bilo gdje u svijetu naručite gin tonic, velike su šanse da će vam ga servirati sa Schweppesom upravo zbog njegovog izvrsnog okusa kinina, savršene reske pjenušavosti i autentičnog, profinjenog okusa.

Schweppes - 4 Schweppes - 4 (Foto: PR)

Bobice smreke i danas se smatraju superhranom jer obiluju antioksidansima i flavonoidima koji poboljšavaju cirkulaciju i time pomažu radu srca. Business Insider navodi i da ispijanje gina pomaže u otklanjanju bolova povezanih s reumom i gihtom, kao i kašlja. Gin tonic obožava kraljica Elizabeta II., popularna spisateljica JK Rowling, glumac John Travolta, slavna Madonna... Gin tonic dolazi u toliko zanimljivih kombinacija i s različitim dodacima da je bez imalo sumnje jedno od najuzbudljivijih pića današnjice, prikladan za sve prigode.


Evo kako napraviti savršen gin tonic


Za početak, iznimno je važno imati kvalitetne sastojke. Dobar gin malo znači bez dobrog tonica. I obratno. Relevantno ime u svijetu gina je The Botanist gin koji će vas sigurno osvojiti svojom bogatom biljnom paletom, a kod tonica nećete pogriješiti ako odaberete Schweppes, najpoznatije ime u svijetu tonica.

Schweppes - 3 Schweppes - 3 (Foto: PR)


Veliku okruglu čašu napunite ledom i u čašu ulijte 40 ml The Botanist gina. Potom odaberite jedan od zanimljivih Schweppes Premium tonica te napunite čašu do vrha. Sve zajedno kratko promiješajte i ukrasite začinom prema vlastitom odabiru.


Svaki gin ima svoj jedinstveni set biljnih sastojaka, pa dodavanjem različitih začina možete otključati njegove osnovne ili nove okuse. Svježe naribani oraščić, sušeni pupoljci ruže, štapić cimeta, limeta... budite kreativni, poigrajte se sa začinima i otkrijte novi okus sa svakom čašom svog omiljenog pića.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju