Surferi u vodootpornim kombinezonima spremni na akciju, na desetke njih stoje na obali i čekaju red. Ali ne na bilo kojoj (morskoj) obali. Na obali Eisbacha, malog kanala rijeke Isar usred minhenskog Englisher Gartena.

Da, München, udaljen nekih 500 kilometara od obale, prava je prijestolnica surfanja. Voda na Eisbachu teče tako brzo da kada se ulije u dublji dio rijeke na kojem mjestu ona gotovo stoji, stvara neprestane, ali i opasne valove.

Ovi valovi privlačili su surfere još od 1970-ih godina, no sve do 2010. surfanje je ovdje bilo ilegalno, pa su i surferi pokušavali svoje aktivnosti ostaviti tajnom. Prije nekoliko desetljeća nije bio rijedak ni prizor policije koja lovi surfere po Englisher Gartenu.

No, s Internetom i Youtubeom popularnost surfanja na Eisbachu se proširila, dolazilo je sve više surfera, pa se danas tamo održavaju i natjecanja.

Surfanje na Eisbachu namijenjeno je samo iskusnim surferima jer neprestani valovi ne dozvoljavaju surferu da nakon pada polako ustane i pričeka novi nadolazeći val. Čim stanu na dasku na vodi, moraju surfati, nema prekida. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju