Jeste li poželjeli pri putovanju u neki grad ponašati se što više poput lokalaca? Naravno da ovo ne isključuje posjet mjestima poput muzeja Prado, ali ove neke turističke stvari zbilja možete preskočiti i vrijeme radije uložiti u nešto drugo. Uglavnom, ako ne želite biti još jedan od tisuću turista u Madridu, pokušajte izbjeći sljedeće stvari.

1. Selfie s medvjedom
'El Oso y el Madrono' ili po naški 'Medvjed i stablo jagoda' meta je napada selfieja tisuće turista svake godine. Ova četiri metra visoka skulptura jedan je od simbola grada, a nalazi se čak i u grbu nogometnog kluba Atletico Madrid. Ipak, domaći vide ovog medvjeda kao turistički zamku, a i sam medo bi vjerojatno zamolio ljude da ga ostave bar malo na miru skupa s jagodama.

Medo se nalazi na trgu 'Puerta del Sol', a ovdje imate i interesantnijih stvari za slikanje. Primjerice, nama je za oko zapeo ulazak u metro u obliku ribe, koji nam je i mnogo zanimljiviji i manje fotografiran od medvjeda.

2. Hranjenje u turističkim barovima
Kad ste u Rimu nećete jesti na Piazza Navoni. U Barceloni ćete izbjegavati hranu na Rambli. E pa stoga i Madridu, ne birajte restorane s mnogim reklamama koji nude 'pravu' paellu na glavnoj šoping ulici Gran Via, jer ćete ovdje dobiti osrednju hranu koju ćete platiti više nego što vrijedi.

Radije otiđite do četvrti 'Conde Duque' i 'Malasana' gdje vas čekaju prave delicije, a jedno od takvih mjesta je i restoran 'El Pez Gordo'. Pravu paellu možete pripremiti i kod kuće, uz pomoć ovog recepta.

3. Bik kao suvenir
Bik je simbol Španjolske i Madrida, ali nekad i zbog pogrešnih razloga jer se borbe bikova još uvijek prakticiraju. Naravno, suvenirnice su prepune proizvoda na temu koride, od magneta do plišanih igračaka, ali bik nije najljepši suvenir kojeg tu možete uzeti.

Radije se odlučite za nešto iz tapas barova što možete ponijeti sa sobom ili neki ručni rad u suvenirnicama u kvartu Malasana.

Delicije na svakom koraku Delicije na svakom koraku (Foto: Getty Images)

4. Korištenje metroa
Madrid je ogromna i predivna metropola, ali ukoliko ne posjećujete udaljene atrakcije poput stadiona Santiago Bernabeu ili fascinantnih nebodera Cuatro Torres, odlučite se za pješačenje. Šećući ćete otkriti kako je glavni grad Španjolske zapravo iznenađujuće 'prohodan' i da bi propustili brojne stvari vožnjom metrom. Ovdje pogledajte jednu od najljepših svjetskih podzemnih željeznica.

5. Posjet gradu usred ljeta
Madrid je divan i prati ga lijepo vrijeme, ali kad ste turist želite vidjeti što više toga s obzirom da ste ograničeni vremenom. Zato je možda bolje da ne idete usred ljeta, jer obilaziti grad točno u podne (s obzirom na želju da što više vidite) zbilja nije ugodno iskustvo.

Temperature se ljeti penju do 40 stupnjeva Celzija, pa bi vrlo brzo mogli ostati bez snage. Ako već idete tad u Madrid, zavalite se u lijepi kafić i pijte hladni napitak, ili se odlučite za odmor u nekom od gradskih parkova.

Tempirane bombe: Jezera koja svaki čas mogu ispustiti oblak smrti Nyos Kivu - 4 Kivu - 3 +1 Kivu - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju