Krakow se ponosi Rynekom Głównyjem – najvećim trgom u Europi koji potječe iz srednjeg vijeka. Riječ je o jednom od prvih mjesta stavljenih na listu Svjetske baštine UNESCO-a prije piramida u Gizi, rimskog Koloseuma ili svetog grada Inka Machu Picchua.

Ovdje morate posjetiti i zmaja koji riga vatru ispred dvorca Wawel na istoimenom brdu, istražiti Jagielonsko sveučilište – drugi najstariji fakultet u središnjoj Europi te se prošetati slavnom židovskom četvrti Kazimierz, u kojem je Steven Spielberg snimio "Schindlerovu listu".

No povrh svega trebate uživati u njegovu osebujnom noćnom životu. Krakow je studentski grad jer 200.000 studenata čini otprilike trećinu njegove populacije. Ne čudi stoga što ima bogatu ponudu pubova i restorana.

Nakon što u mliječnom baru ili kakvoj drugoj gradskoj zalogajnici isprobate ukusne pierogije ili se počastite pączekom (krafnom) u sveprisutnim cukiernijima, obvezno svratite u jedan od mnogobrojnih pubova. Kaže se da u drugom najvećem poljskom gradu i najzahtijevniji mogu pronaći nešto za svoj ukus bez obzira koju vrste glazbe slušali.

Pubovi se nalaze na svakom koraku u Krakowu, puštaju sve od poljskih narodnih uspješnica do death metala, a toče alkohol u potocima.

Iako imaju vrlo solidna piva Poljaci obožavaju piti češka brendove i domaću votku. U centru grada pola litre domaćeg točenog piva može se popiti za 5 zlota ili oko 8 kuna, pa ne čudi što privlače velik broj turista iz cijelog svijeta, a posebno s područja bivše Jugoslavije.

Uoči Nove godine na ulicama Krakowa srest ćete brojne Hrvate, Slovence i Srbe koji su baš ovaj poljski grad odabrali za silvestarske proslave. Ovo ne čudi ako je poznato da Poljaci imaju ponudu za svaki ukus i džep.

Neki su 2019. dočekali na mjestima poput recimo puba Pod Ziemią (pod zemljom) na Kazimierzu, gdje se za cijenu ulaznice od 90 zlota, ili 155 kuna, dobilo mjesto za sjedenje u pubu, grickalice i topla jela sa švedskog stola, piće dobrodošlice, šampanjac u ponoć i pola litre votke ili litra vina po osobi.

Drugi su pronašli pubove u kojemu je ulaz bio slobodan, a runda za osam ljudi koštala je tek 96 kuna. Našlo se i onih koji su za najluđu noć u godini platili simboličnu cijenu od 20 zlota ili 35 kuna, a zauzvrat dobili mjesto u klubu i bocu šampanjca.

Poljaci su toliko fleksibilni u planiranju svoje ponude da su pojedini ugostitelji za 70 zlota (120 kuna) dopustili svojim gostima da u klub donesu vlastita pića i hranu (u Tupperwareu).

Najmirnije mjesto na svijetu: Život na stijeni visokoj 40 metara do koje ne vozi dizalo Stup Katskhi - 5 Stup Katskhi - 4 Stup Katskhi - 3 +1 Stup Katskhi - 2