Krakov se ponosi Rynekom Głównyjem – najvećim trgom u Europi koji potječe iz srednjeg vijeka. Riječ je o jednom od prvih mjesta stavljenih na listu Svjetske baštine UNESCO-a, prije piramida u Gizi, rimskog Koloseuma ili svetog grada Inka Machu Picchua.

Ovdje morate posjetiti i zmaja koji riga vatru ispred dvorca Wawel na istoimenom brdu, istražiti Jagielonsko sveučilište – drugi najstariji fakultet u središnjoj Europi, te se prošetati slavnom židovskom četvrti Kazimierz, u kojem je Steven Spielberg snimio "Schindlerovu listu".

No povrh svega trebate uživati u njegovu osebujnom noćnom životu. Krakov je studentski grad jer 200.000 studenata čini otprilike trećinu njegove populacije. Ne čudi stoga što ima bogatu ponudu pubova i restorana.

Deepspot - 5 Zanimljivosti Najdublji bazen na svijetu: U Europi se dovršava raj za ronioce od čak 45 metara

Nakon što u mliječnom baru ili kakvoj drugoj gradskoj zalogajnici isprobate ukusne pierogije ili se počastite pączekom (krafnom) u sveprisutnim cukiernijima, obvezno svratite u jedan od mnogobrojnih pubova. Kaže se da u drugom najvećem poljskom gradu i najzahtjevniji mogu pronaći nešto za svoj ukus bez obzira na to koju vrste glazbe slušali.

Pubovi se nalaze na svakom koraku u Krakovu, puštaju sve od poljskih narodnih uspješnica do death metala, a toče alkohol u potocima.

Iako imaju vrlo solidna piva, Poljaci obožavaju piti češka brendove i domaću votku. U centru grada pola litre domaćeg točenog piva može se popiti za 5 zlota ili oko 8 kuna, pa ne čudi što privlače velik broj turista iz cijelog svijeta, a posebno s područja bivše Jugoslavije.

Uoči Nove godine na ulicama Krakova srest ćete brojne Hrvate, Slovence i Srbe koji su baš ovaj poljski grad odabrali za silvestarske proslave. To ne čudi jer je poznato da Poljaci imaju ponudu za svaki ukus i džep.

Neki su 2020. dočekali u pubovima gdje se za cijenu ulaznice od stotinjak zlota, ili 175 kuna, dobilo mjesto za sjedenje, grickalice i topla jela sa švedskog stola, piće dobrodošlice, šampanjac u ponoć i pola litre votke ili litra vina po osobi.

Drugi su pronašli pubove u kojemu je ulaz bio slobodan, a runda za osam ljudi stajala je tek sto kuna. Našlo se i onih koji su za najluđu noć u godini platili simboličnu cijenu od 20 zlota ili 35 kuna, a zauzvrat dobili mjesto u klubu i bocu šampanjca.

Poljaci su toliko fleksibilni u planiranju svoje ponude da su pojedini ugostitelji za 70 zlota (120 kuna) dopustili svojim gostima da u klub donesu vlastita pića i hranu (u Tupperwareu).

Najmirnije mjesto na svijetu: Život na stijeni visokoj 40 metara do koje ne vodi dizalo Katskhi - 1 Katskhi - 4 Katskhi - 3 +1 Katskhi - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju