Tortilla española omiljen je španjolski nacionalni specijalitet koji dokazuje kako se na jednostavnim jelima poznaje razlika između dobrih i još boljih kuhara. Sve što vam treba su jaja, krumpir i maslinovo ulje.
Španjolci se i dalje ne slažu oko toga treba li dodati i luk ili ga zanemariti, a mišljenja se razlikuju i oko toga koliko jaja trebaju biti pečena. U nekim se krajevima dodaje i crvena paprika. Španjolci tortilju ne jedu hladnu niti vruću, najbolja je dok je mlaka.
Sastojci za španjolsku tortilju:
- 8 jaja
- sol
- 475 ml ulja
- 700 g krumpira
- 350 g luka
Priprema španjolske tortilje:
- U velikoj zdjeli dobro istucite jaja sa solju.
- Zagrijte ulje pa dodajte luk i krumpire narezane na ploške. Pecite oko 25 minuta na umjerenoj vatri povremeno lagano miješajući.
- Izvadite krumpire iz ulja i posolite ih pa prelijte jajima koja ste još malo istukli. Ostavite 15 minuta.
- Zagrijte tri žlice ulja u tavi pa ulijte smjesu. Protresite tavu nekoliko puta. Nakon tri minute lopaticom zagladite rubove pa pecite još oko tri minute.
- Uzmite tanjur koji je nešto širi od tave, prislonite ga i na njega pažljivo prebacite tortilju pa pecite i drugu stranu oko dvije minute, oblikujte rubove i nastavite peći još oko dvije minute.
- Prebacite tortilju na tanjur i ostavite da se hladi oko pet minuta.
7 prefinih jela za ovaj tjedan: Jednostavni recepti koji će vam skratiti muke oko planiranja jelovnika +3