Kako ne biste razbijali glavu time što kuhati, poslužit će planiranje na tjednoj bazi. Tako možete na vrijeme kupiti većinu namirnica i pripremiti recepte.

Organizirati se možete na više načina: primjerice, jedan do dva dana u tjednu odvojiti nekoliko sati kako biste pripremili veće količine jela, a koje ćete potom podijeliti po obrocima za nadolazeći period.

Ovog tjedna smo odabrali raznovrsne recepte koje sadrže meso, ribu i povrće, a nismo zaboravili niti na recept nedjeljom. Pa krenimo…

Dal od crvene leće Dal od crvene leće (Foto: Shutterstock)

PONEDJELJAK - FINO VARIVO OD LEĆE 

Dal ili dhal popularno je jelo indijske kuhinje koje nalikuje na gusto varivo, a priprema se od mahunarki prepolovljenog zrna koje nije potrebno namakati prije kuhanja. Upravo zato ne iziskuje dugu termičku obradu niti planiranje – složiti ga možete za manje od sat vremena te poslužiti na tradicionalni način – uz kuhanu rižu te pogače naan ili chapati. Tu je i recept.

UTORAK - PUNJENE PAPRIKE 

Svaka kuća ima svoj recept za punjene paprike. Neki kuhari u mesnu smjesu dodaju sirovu rižu, dok je drugi tostiraju na svinjskoj masti, ali svi se slažu da nadjev mora biti sočan. Tajna slasti može biti u odabiru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se bolje povezalo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje.

Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mješavini povrtne juhe i koncentrata rajčice, a "klasičari" više vole dodati domaći umak od rajčice. Ovdje potražite recept za slasne punjene paprike, a kliknite i ovdje za dodatne savjete.

SRIJEDA - PILETINA S BROKULOM

Brokula je sinonim za zdravlje, ali svejedno je često zaboravljamo uvrstiti u svoj tjedni meni. Međutim, ona se priprema toliko jednostavno i zahvalna je u brojnim ukusnim kombinacijama, pa uz nekoliko pravih recepata promijeniti to neće biti nikakav problem. Ovdje ćete naći recept za piletinu s brokulom.

ČETVRTAK - POPEČCI OD TUNE IZ PEĆNICE 

Popečci od tune iz pećnice, bez prženja u ulju, ukusan su ručak gotov za samo pola sata koji ćete obožavati. Izvrsno će se slagati s kuhanim ili pečenim povrćem, pireom od krumpira i batata i umacima na bazi češnjaka i vrhnja ili rajčice. Recept pronađite ovdje. 

PETAK - LIGNJE U UMAKU OD RAJČICE

Jednostavan, a prefin ručak koji je gotov za manje od sat vremena možete napraviti uz tek nekoliko sastojaka: lignje, tjestenina i pire od rajčice odličan su spoj koji ćete naći u brojnim receptima mediteranske kuhinje. Za više arome i puniji okus tu su i češnjak i bijelo vino, a na kraju jelo pospite sjeckanim peršinom. Ovdje je i recept.

SUBOTA - PILEĆA PICCATA 

Pileća piccata jedno je od talijanskih jela koje služe kao primjer da su jednostavna jela često i najslasnija. Piccata se u Italiji ne veže nužno za piletinu, nego i za teletinu ili druge vrste mesa koje se najprije stanje nožem, zatim uvaljaju u brašno pa prže, a slast im daje lagani umak od kapara i limuna. Recept pronađite ovdje.

Kvæfjordkake Kvæfjordkake (Foto: Shutterstock)

NEDJELJA - NAJBOLJA TORTA NA SVIJETU 

Torta kvæfjordkake, ime je dobila po gradiću na sjeveru Norveške u kojem je rođena njezina autorica Hulda Ottestad. Nastala kao inačica jedne danske torte s puno više badema, a iz Huldine male slastičarnice proširila se norveškim domovima i postala – nacionalni ponos. Nježna aroma vanilije i badema te uzbudljivi slojevi mekog biskvita, hrskave meringe i nježne kreme osigurali su joj popularnost i izvan domovine. Ovdje kliknite za recept.

Smazat ćemo ih! 10 fantastičnih ljetnih recepata talijanske kuhinje Torta di ricotta Semifreddo Kremasti špageti s tikvicama +5 Rimski njoki
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju