U slučaju da se kineski car Shen Nong nije toliko bavio zdravstvenim pitanjima, čaj bi se skuhao prije ili kasnije, ali prema kineskoj legendi, to se dogodilo baš prije oko 5000 godina.

Smatrajući kako se voda prije ispijanja mora prokuhati, car je inzistirao da mu se poslužuje vruća. Na jednom od svojih proputovanja, kada je Shen Nong odlučio malo se odmoriti i uživati u prirodi, u vodu koja je ključala palo je nekoliko mirisnih listića. Car se oduševio okusom, a ostalo je povijest.

Hrana za kartanje

Sendvič također ima svoju legendu o nastanku. Vrijeme radnje je 19. stoljeće, a mjesto kartaški stol Lorda Sandwicha. Kako ne bi prekidao napetu igru i umrljao prste, engleski aristokrat poslao je po komad goveđeg pečenja između dvije kriške kruha. To je zapisao Edward Gibbon u svojem dnevniku, a omiljeni zalogaj dobio je ime po lordu. Bezimeni prethodnici podrazumijevali su meso janjetine i gorkih biljaka u kruhu koje su godinama ranije pripremali Židovi, a u srednjem vijeku kriške kruha služile su umjesto tanjura.

Dobri stari jogurt

Da nije lijenosti, crijevna flora sigurno bi bila na gubitku. Povjesničari se slažu da su superzdravi napici poput kiselog mlijeka i jogurta nastali fermentiranjem. Mlijeko je prvi put ostavljeno na suncu, a zatim i kušano još u doba neolitika. Enzimi su učinili svoje, a nemar je nagrađen omiljenom namirnicom.

Neuredna baka 

Jabuke Granny Smith duguju ime stvarnoj osobi. Zelene kiselkaste ljepotice nastale su zahvaljujući tome što je Australka Maria Smith kupila tazmanijske jabuke na tržnici. Nije ih sve stigla iskoristiti pa je one koje su istrunule bacila u vrt. Uskoro je imala je što vidjeti. Na mjestu odbačenih jabuka izrasla je mladica, a baka Smith presadila je drvo na povoljnije mjesto i oduševila se plodovima. Baš kao i stručnjaci koji su zaključili da se radi o hibridu europske divlje i domaće jabuke

> Brzo i žestoko: 10 činjenica koje niste znali o fast foodu

Igra za djecu

Sladoled na štapiću možemo zahvaliti jedanaestogodišnjaku koji nije popio svoj sok. Jedne prohladne večeri 1905. godine Frank Epperson sjeo je na svoj trijem u San Franciscu kako bi popio napitak koji je promiješao štapićem. Frank je otišao na spavanje, a ujutro se na hladnoći pretvorio u sladoled (sok, a ne dječak). Sedamnaest godina kasnije zamrznuti je sok pretvorio u posao i počeo ga prodavati kao zamrznuto piće na štapiću. Nazvao ga je Epsicle pop te kasnije preimenovao u Popsicle.

Od lijeka do zaslađivača

Budućnost popularnih pića s umjetnim zaslađivačima bila bi drukčija da kemičar James Schlatter nije stavljao prste u usta. Marljivi znanstvenik radio je na ispitivanju lijeka protiv čira i toliko se zadubio u čitanje da je polizao prst kako bi okrenuo stranicu knjige. Srećom po Jamesa što nije oprao ruke jer otkrio je aspartam, umjetni zaslađivač koji je slađi od šećera 200 puta.

Donesite mi novi krumpir…

Nakon što mu je gost vratio predebelo narezan pomfrit, George Crum, glavni chef restorana Moon Lake Lodge u New Yorku, smislio je savršenu osvetu. Narezao je krumpire tanko poput papira i ispržio ih dok nisu postali hrskavi. Na sve to je velikodušno bacio šaku soli. Očekivana je reakcija izostala. Umjesto da se naljuti, gost se oduševio, a čips je zarazio svijet.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju