World Cheese Awards najveće je svjetsko natjecanje koje više od 20 godina okuplja brojne proizvođače iz mliječne industrije iz cijelog svijeta, a na ovogodišnjem natjecanju prestižnu nagradu su dobili i Istarski sirevi ŠPIN.

> 5 zapovijedi za posluživanje sira i vina za totalne amatere

Na dodjeli nagrada koje se odvijalo u sklopu sajma Taste of London, u konkurenciji 3 000 uzoraka sira iz 35 zemalja svijeta osvojili su zlato, srebru i broncu. Zlato u kategoriji specijalnih sireva osvojio je istarski miješani sir u orahovom lišću te srebro u kategoriji specijalnih sireva od mlijeka više od jedne životinje. Radi se o punomasnom siru od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka po tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje metodom prešanja. Nakon što sazrije omata se orahovim lišćem prethodno maceriranim u likeru od oraha. Miris sira je karakterističan za sireve iz miješanog mlijeka s izraženom notom mirisa po orahu, a okus je pun, pomalo slatkast, ali sa specifičnom notom blage i poželjne gorčine. Sir se može degustirati kao samostalna delicija, uz aperitiv ili kao desert uz čašu desertnog vina.

Gran Istriano Gran Istriano (Foto: PR)

Sir s muškatom ruža i Gran Istriano su također osvojili nagrade na natjecanju u kojem sudjeluje više od 250 sudaca. Tvrdi punomasni sir svidio se žiriju zbog profinjenog mirisa po ruži. Sir je zbog dozrijevanja u muškatu punog okusa, a koru krasi izrazito tamna ružičasta boja vina. Ovaj se sir može degustirati kao samostalna delicija, odnosno kao specijalni desert uz desertno vino.

> Brzopotezni složenac od tjestenine, topljenog sira i piletine za svaki dan

Onima koji vole sir nešto oštrijeg okusa od običnog kravljeg svidio se istarski miješani sir blage note ovčjeg, ali i putraste aroma kravljeg mlijeka. Ugodne kiseline i slankasta mineralnost glavna su mu značajka. Nešto je prhkije strukture od kravljeg, ali ipak dovoljno elastičan i podatan za rezanje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju