Jednostavnost uvijek pali u kuhinji. Neka od najboljih jela lišena su svih kompliciranja, upotreba raznih tehnika ili mnogobrojnih začina. Odrezak je jedno od tih jela. Samo kvalitetno meso, malo soli i eventualno na kraju kockica maslaca - i eksplozija okusa može početi.
Međutim, odrezak je portebno znati dobro termički obraditi kako bi okusima dao svoj maksimum. Chef Mario Mihelj u svom kuhinjskom repertoaru uvijek rado fokus stavi na dobar komad mesa, a ako prije ne želite marinirati meso, ovo su neka od pravila koja obavezno pratite kako biste savršeno termički, prema svom guštu, obradili odrezak. Upalite štednjak ili još bolje vatru i uživajte u okusu koji nema konkurenciju.
Kako savršeno ispeći odrezak?
- Prije pečenja odrezak je potrebno izvaditi iz hladnjaka i ostaviti na sobnoj temperaturi barem sat vremena, kako bi se meso temperiralo.
- Meso nikad ne solite neposredno prije pečenja jer mu na taj način izvlačite vlažnost i sokove. Najbolje je meso posoliti nakon pečenja. Meso možete marinirati sa soli, raznim začinima i uljem dan prije, ali za puni okus mesa to nije potrebno.
- Tava ili roštilj na kojem ćete peći meso trebaju biti jako, jako zagrijani kako bi se potaknula Maillardova reakcija. Na taj način se meso „zatvara“, a unutra se lagano kuha u svojim sokovima, koji ostaju u odresku.
- Baš zbog tih sokova, kada smo jednom meso stavili na tavu, više ga ne stišćemo, bodemo vilicom, niti često okrećemo. Dovoljno ga je zapeći sa svih strana jednom.
- Za rare pečen odrezak debljine 2 cm, pecite s jedne strane 4 minute te dvije s druge. Za medium rare pecite 4 s jedne i 3 s druge, a medium pecite otprilike 5 s jedne i 3 s druge. Ako volite well done pecite 7 s jedne i 5 s druge.
- Kada ste ispekli odrezak prema željenom stupnju obrade pustite ga da se „odmori“. Zamotajte ga u foliju i ostavite tako nekoliko minuta te neposredno prije posluživanja posolite.
Želite li otkriti još tajni profesionalnih kuhara pogledajte što smo vam pripremili u Školi kuhanja.