Da ne zamaramo previše poviješću, recimo samo, kako se iz povijesnih i političkih razloga sjeverni dio otoka Cipra naziva turskim, a južni dio – grčkim. Ipak, nekih nemira ne treba se bojati, a ako želite potpuni mir i odmor, svakako radije preporučujemo odlazak na sjeverni, turski dio.

Kako bismo objasnili zašto, nabrojili smo 10 razloga, pa ako vam se čine dovoljno dobrim, kupite kartu i krenite u avanturu!

Usputno stajanje u Turskoj

Sjeverni Cipar nije još uvijek, barem od velike većine, prepoznat kao država. To ukratko znači da turisti koji dolaze na ciparski sjeverni aerodrom u Ercanu, moraju zastati u Turskoj. Neki taj put iskoriste za nekoliko dana Istanbula, što uopće nije loša opcija, jer na taj način ubijete dvije muhe jednim udarcem.

Sjeverni Cipar - 1 Sjeverni Cipar - 1 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Vole djecu

Oni koji su posjetili sjeverni dio otoka posebno hvale odnos prema djeci. Osoblje u hotelima, ljudi na ulicama, konobari u restoranima – nitko nema ništa protiv razigranih trogodišnjaka koji trče uokolo. Čini se kako je to stvar kulture jer bolnice i škole ovdje izgledaju kao da su izašle iz bajke. Čak i u avionu, a za primjer uzimamo Turkish Airlines, osoblje se obraća s "dame, gospodo i draga djeco". Dakle, ako imate malo dijete, čini se kako s dolaskom u ovaj kraj ne možete pogriješiti.

Napušteni grad

U gradu
Famagusti naići ćete na predgrađe Varosha. Nekad je ovo bio jedan od popularnijih resorta u Europi, u njemu su ljetovali i Elizabeth Taylor i Richard Burton, no početkom sedamdesetih je napušten, s obzirom na to da se nalazi točno u graničnom području. Danas resort izgleda kao grad duhova, ali bez obzira na sve, dobro ga je vidjeti jer u njemu se osjećate kao da ste zakoračili u prošlost.

Sjeverni Cipar - 5 Sjeverni Cipar - 5 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Netaknute plaže

Zbog političkih razloga, obala Sjevernog Cipra i dan danas je netaknuta te nije zatrpana hotelima i resortima kao mnoge druge europske zemlje. Tako da, ukoliko tražite mjesto na plaži, straha nema, jer ovdje kad stavite ručnik kilometrima uokolo nećete naići na nikoga. Mediteran kakav je bio nekad? Možda, možda...

Kornjače

Ako dođete u pravo vrijeme (razdoblje od svibnja do rujna) možete sresti lokalne morske kornjače kako koračaju pješčanim plažama. To je svakako prizor za pamćenje. Ako pak sa sobom vodite djecu, bit ćete otac ili majka mjeseca, jer zamislite samo kad se nasljednici u školi počnu hvaliti kako su se igrali ili plivali s morskim kornjačama.

Sjeverni Cipar - 4 Sjeverni Cipar - 4 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Ruševine

Ostaci iz nekih davnih vremena svuda su oko vas – od starih rimskih mozaika, pa sve do srušenih crkava. Naravno, tu su i mnogi započeti, ali nikad dovršeni objekti, kao kuće, bolnice i hoteli, pa su svi oni danas podsjetnik jednog vremena u kojem je nešto definitivno pošlo po zlu.

Golf

Ipak, na Sjevernom Cipru pronaći ćete i što će se svidjeti onima dubokog džepa. Radi se o Korineum Golf i Beach Resortu, mjestu gdje ćete odigrati golf možda u najpitoresknijem okruženju na svijetu. Naravno, golf igralište prati i privatna plaža, jednako kao i izvrsni restoran.

Magarci...

Kad je sedamdesetih sve na otoku krenulo naopako, za lokalne magarce prestalo je ikoga biti briga. Rezultat – broj magaraca praktički se udvostručio i danas lutaju netaknutom prirodom. Unajmite auto, zastanite kraj jednog i ponudite ga mrkvom jer ovi magarci zbilja nisu sramežljivi.

Mačka Mačka (Foto: Thinkstock/Guliver)

...i mačke

Na Cipru živi više mačaka nego ljudi. Najstariji trag tih svojeglavih životinja na otoku star je više od 4000 godina, pa ako volite mačke, ovdje ćete biti u jako dobrom društvu.

Idealna klima

Ljeta su vruća, ali ako odete u bilo koje godišnje doba osim zime (koja je također ugodna), velike su šanse da ćete se okupati u moru jer je živa u termometru ovdje stalno iznad 20 stupnjeva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju