Iako mislite da je sezona zimnice već davno za nama, još je jedan jesenski plod ovdje kojeg se može iskoristiti za pekmez, čaj, sirup i likere, a čija je sezona u punom jeku. Šipak, kojeg mnogi brkaju s narom, zapravo je plod divlje ruže, a još od antičkih vremena poznat je i pod nazivom pasja ruža, jer se u ta vremena koristio kao lijek protiv bjesnoće.

Pa ako ste se ljeti, dok ste šetali prirodom, često i zaraslim, neodržavanim zelenilom, divili prekrasnim bijelim ili ružičastim cvjetovima ruže, sada ih možete ponovno obići i skinuti sitne crvene plodove s njih i pretvoriti ih u pekmez ili nešto drugo.

A u kojem god obliku ga koristili, on će biti iznimno zdrav. Ima vitamina C više nego i naranča, a prema nekim istraživanjima, ta se količina još i povećava kuhanjem (pa ne morate brinuti da će izgubiti nutrijente termičkom obradom). Osim C, tu su i vitamini D, P, K, B1, B2 i B3. Šipak sadrži i veće količine minerala; natrija, željeza, selena, mangana te u manjoj količini fosfor, kalij i magnezij.

Sve u svemu, šipak je više nego koristan za naše zdravlje, a povoljno će utjecati na rad probave i bubrega, diže imunitet, štiti od stresa i hormonalnih poremećaja, a dobar je i za kožu.

Ako se uputite u branje šipka, ponesite deblje rukavice, jer bi se na trnje mogli ubosti, a zaštitne rukavice biste trebali koristiti i prilikom čišćenja šipka jer bijele dlačice koje okružuju njegove sjemenke mogu nairitirati kožu.

Ako šipak sušite za čaj, možete ga sušiti u komadu ili prerezati uzdužno i očistiti od sjemenki te odmah staviti sušiti, kako se ne bi pokvario. Možete ga ostaviti na suncu, no s obzirom na to da su dani kraći, a i vrijeme promjenjivo, a za sušenje na suncu potrebno je više dana, lakša metoda je sušenje u pećnici na 40 stupnjeva.

Ako želite raditi sirup od šipka, potrebno vam je:

0,5 kg šipka
7,5 litara vode
1,4 kg šećera (više ili manje po ukusu, ako volite slađe ili kiselije)

Postupak:

U vodu stavite šećer i pustite da zakipi pa dodajte šipak i još kratko prokuhajte. Procjedite kroz sitno cjedilo ili gazu te ulijte u sterilizirane boce. Držite na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja spremite u frižider i potrošite u roku od 10 dana.

Za liker postupak nije bitno drugačiji od ostalih likera.

Sastojci:

0,5 kg šipka
do 20 dag šećera (opet po ukusu)
0,7 l rakije

Postupak:

Šipak uzdužno prerežite na 4 dijela i dobro isperite. Potom ga stavite u staklenku, prekrite šećerom i rakijom i pustite da odstoji nekoliko tjedana, poželjno na suncu ili barem toplom mjestu. Povremeno protresite, a nakon nekoliko tjedana procijedite i voila.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju