Ako često putujete zrakoplovima, a na tijesnom ste budžetu, vjerujemo kako je vaš prvi odabir pri rezervaciji avio karata jedna od niskobudžetnih budžet kompanija preko koje možete let kupiti po zaista niskim cijenama. Ni jedan od zrakoplovnih prijevoznika kao što je Croatia Airlines, Turkish Airlines, Lufthansa ili British Airlines ne mogu cijenama konkurirati avio prijevnozinicima kao što su Ryan air, Wizz air, Easy jet ili Germanwings.

No,iako svaki od spomenutih zrakoplovnih prijevoznika ima svoje prednosti ili nedostatke (neki nude udobnost, neki imaju bolju hranu, neki imaju mizerno niske cijene prijevoza), vjerujemo da je velikoj većini putnika kod transporta najvažnije jedno - omjer cijene i kvalitete usluge.

Pa i oni koji putuju niskotarifnim kompanijama znaju kako je u nekim segmentima bolje putovati Ryan airom nego Wizz airom jer upravo Wizz air naplaćuje ručnu prtljagu, dok kod Ryan Aira to nije slučaj. No, jedno je sigurno - i Ryan Air i Wizz air su uveli mogućnost kupnje dodatne udobnosti, a upravo je to ono što niskobudžetne avio kompanja svrstava ne samo među jeftine prijevoznike, već i među udobnije avio prijevoznike.

To se najlakše može vidjeti kod ukrcavanja na zrakoplov. Do sada je postojala praksa da se u zrakoplov ukrcavaju svi redoslijedom 'first come, first served' (tko prvi uđe, prvi ulazi u zrakoplov). Tako to funkcionira i kod Croatia Airlinesa, i kod Ryan aira. No Ryan Air i Wizz air uveli su mogućnost da, uz sitnu nadoplatu, upravo vi prvi uđete u zrakoplov i na taj način izbjegnete sve gužve.To je opcija koja se naziva 'Priority boarding', a samom pojavom te opcije postavlja se pitanje je li putovanje niskobudžetnim avio kompanijama s kupljenim dodatnim opcijama zapravo udobnije nego putovanje nekom drugom, nacionalnom avio kompanijom? Pa zasigurno je. Cijena takvog 'priority boardinga' je oko 30 kuna po osobi, dok je ta opcija kod Ryan aira besplatna, ukoliko rezervirate 'Premium seat' (sjedalo s ekstra prostorom za noge).

Wizz air zrakoplovna kompanija uvidjela je čak i mogućnost da poveća prodaju svojih letova i upravo je nedavno ponudila pametnu opciju imena 'Wizz air privilege pass'. Kupnjom te kartice, vi dobivate (unutar godine dana od kupnje), neograničeno putovanje s 1 dodatnom torbom gratis (ono što Ryan air daje u startu besplatno), neograničeni 'Priority boarding' te sjedala s više mjesta za noge. Takva kartica košta samo 990 kuna godišnje, što i nije puno, ako putujete više puta godišnje.

U ovom smo se članku bazirali na avio kompanijama koje su među jeftinijima, a koje lete iz Hrvatske ili neke od obližnjih zračnih luka (Budimpešta). U svakom slučaju, vjerujemo kako će pojavom ovih 'udobnih opcija' i oni koji su navikli putovati nacionalnim prijevoznicima vidjeti kako putovanje niskobudžetnim kompanijama ne treba biti skupo, te da upravo takve stvari mogu uvelike doprinijeti uštedama u poslovnim proračunima brojnih tvrtki u kojima je menadžment često 'u zraku'.

Još savjeta za putovanja potražite kod Vikend manijaka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju