• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Šaptač biftecima: Priča o čovjeku koji uzgaja, odležava i obožava meso

Većina nas misli da zna što je meso, i kako bi trebao izgledati okus pravog bifteka. No, i iznad bifteka, ramsteka, i drugih najboljih dijelova mesa, postoji tehnika kojom se okus može poboljšati i unaprijediti. Danas govorimo s Tihomirom Smoljancem, čovjekom koji je kralj dry ageinga...

Domagoj Jakopović Ribafish 30.05.2015 06:53 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Turkana - 3 Turkana Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi Okruglice u umaku od senfa Puretina na tanjuru Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca


Tihomir Smoljanec, mesoljub iz Križevaca, u skladu svog imena osvaja najbolje hrvatske restorane. Čovjek se naime, bavi - mesom, najboljim mesom. A ono što smo nedavno probali u Đurinoj hiži kod Varaždinskih Toplica briše okus svog mesa koje smo ikad probali... Priveli smo ga na razgovor.

Gospodine Smoljanec, što vi točno radite?

U biti, ja njegujem meso kao fino žensko bedro. A ponekad sam i šaptač mesu. Nekad me i razljuti, ali najviše ga volim promatrati, a tu i tamo i probam koji komad. Baš kao vrhunski modni agent, ili Ari Gold iz Entouragea...


Ukratko, bavim se selekcijom i odležavanjem mesa, a prije samog njegovanja otkrivam i biram potencijalno najbolje komade. Priča s mesom počinje od mog rođenja. Naime, ja sam treća generacija proizvođača Baby Beefa, pa me je nakon godina provedenih u procesu proizvodnje i veleprodaje mesa - lupila kriza srednjih godina. Naime, ponovo sam se zaljubio u mlađu... granu - gastronomiju. A kako i sam dobro znaš, s njom dolaze i vrhunska vina, šampanjci... Dalje, no comment.


Gdje nabavljate meso?
Svo meso je od životinja Hrvatskog porijekla, born, raised and produced in Croatia. I nabavlja se u području kontinentalne Hrvatske od Prigorja do Slavonije. Moja firma Meat The King bira samo najbolje komade mesa, igdje.


Koji je postupak nakon što ga odaberete?
Postupak zavisi što se s mesom želi postići, i pristup ovisi o vrsti mesa, Crna Slavonska Svinja se koristi svježa, sušena i prerađena u kobasice i salame, Baby Beef se konzumira svjež, a za pervertite i manekenke može i lagano odležan postupkom suhog zrenja (Dryageing) od 21 do 30 dana. Goveđe meso odležava od 21 do ekstremnih 70 dana. Komora je dovoljna za nekoliko tona mesa, a kod procesa dryageinga meso fermentira u kontroliranim uvjetima. Nešto slično kao sir, samo su prisutni drugi enzimi i bakterije.


Koje su prednosti mesa koje je odstajalo neko vrijeme?
Prednost mesa je u okusu i mekoći - kad meso gubi vlagu, okusi mesa se koncentriraju, kao i kad se prosušuju bobice grožđa, okus postaje intenzivniji i dolaze do izražaja slatke arome orašastog voća, također dolazi do omekšavanja mišićnih vlakana, pa meso postaje sočnije i mekanije.


Gdje se mogu pojesti vaši proizvodi, gdje ih možemo naručiti?
Naši proizvodi se mogu probati po svim renomiranim Hrvatskim restoranima, da ne bih slučajno koga zaboravio, a trenutno razvijamo i sustav dostave privatnim kupcima.


Dajte nam kratak a savršen recept kako ispeći baby beef!
Naša mesa se pripremaju sasvim jednostavno - zabranjeno ih je peći više od Medium. Sve iznad toga je čisto svetogrđe! Sve detalje, informacije i cjenik potražite na stranici Meat The King, a ja odoh pogledati bebice...

 

  • #gdje sjesti
  • #meso
  • #beef
  • #Hrana
  • #biftek
  • #smoljanec
  • #križevci
  • #Ribafish
  • #rostilj
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Piletina na lovački recept francuski chasseur
Tako slasno
Ovako Francuzi rade piletinu na lovački: Brzi recept za fino jelo na žlicu idealno za jesenske dane
Grebengradska Medna Hiža: Imanje koje vas poziva da predahnete i uživate svim osjetilima
Kod Novog Marofa
Grebengradska Medna Hiža: Imanje koje vas poziva da predahnete i uživate svim osjetilima
Quattro Giornate di Napoli: Herojski dani koji su promijenili povijest
O prkosu i hrabrosti
Kako su obični ljudi bez vojske oslobodili Napulj od nacista: Herojski dani koji su promijenili povijest
Mousse od kestena i čokolade: 10 minuta do savršenstva - na žlicu
Raskošan desert
Mousse od kestena i čokolade: 10 minuta do savršenstva - na žlicu
Sve što treba za savršeni ručak: Meso, prženi krumpirići i nježno svilenkasti umak
Omiljeni recept
Sve što treba za savršeni ručak: Meso, prženi krumpirići i nježno svilenkasti umak
Kamen po kamen: Suradnja s kršom kao dio identiteta
Gromače
Kamen po kamen: Suradnja s kršom koja je premrežila pola Hrvatske, a koju danas čuva UNESCO
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
Jesen u susjedstvu: što se događa preko granica
Kakva je trava kod susjeda?
Jesen u susjedstvu: Događaji na koje bi se isplatilo skočiti preko granice

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Japan: Medvjed usmrtio muškarca koji je brao gljive
Novi napad
Horor u šumi: Berač gljiva pronađen mrtav s otkinutom glavom
Novi detalji napada na njemačku gradonačelnicu Iris Stalzer
DETALJI UŽASA
Gradonačelnica koju je kći mučila u podrumu ranije tražila pomoć? "Bojala se eskalacije"
Masovna pucnjava u restoranu u Južnoj Karolini: Četvoro mrtvih, 20 ranjenih
U Južnoj Karolini
Masovna pucnjava u restoranu: Četvero mrtvih, 20 ranjenih
show
Udala se Lucia Glavić
vesela fotogalerija!
Spoj Hrvatske i Čilea! Udala se glumica iz serije Na granici, vjenčanje je bilo kao u filmu
Kako izgleda nova supruga Ivana Zaka?
predivna plavuša!
Kako izgleda novopečena supruga Ivana Zaka? Osvanuo je njen video prije svadbe
Lejdi Perković prošetala subotnjom špicom u minici
zgodnica!
Za Thompsonovom nećakinjom u minici okretali su se svi na zagrebačkoj špici!
zdravlje
Ova vrsta hrane “gasi” mušku plodnost u samo 3 tjedna!
Otkriva nova studija
Ova vrsta hrane “gasi” mušku plodnost u samo 3 tjedna!
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Osobe koje koriste kanabis imaju čak četiri puta veći rizik od razvoja ove bolesti!
Alarmantni podaci iz Beča
Osobe koje koriste kanabis imaju čak četiri puta veći rizik od razvoja ove bolesti!
zabava
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Što kažete?
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
LOL
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
Urnebesni skeč pokazao razliku provjere na granici u svijetu i na Balkanu! Ovo morate vidjeti
Svaka čast
Urnebesni skeč pokazao razliku provjere na granici u svijetu i na Balkanu! Ovo morate vidjeti
tech
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
Tako obična, no tako misteriozna
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
Ne nasjedajte mitovima: Što prestanak podrške za Windows 10 znači za vaše računalo?
5 stvari koje trebate znati
Ne nasjedajte mitovima: Što prestanak podrške za Windows 10 znači za vaše računalo?
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Već se koristi u Ukrajini
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
sport
Srbiju tresu skandali: Stojković dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv albanije!?
znao je i prije
Pogledajte kako je izbornik Srbije dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv Albanije
UŽIVO HRVATSKA – GIBRALTAR GOOOL! Luka Sučić povećao vodstvo Vatrenih!
UKLJUČITE SE U PRIJENOS!
UŽIVO HRVATSKA – GIBRALTAR GOOOL! Luka Sučić povećao vodstvo Vatrenih!
Pogledajte reakciju navijača Srbije nakon što su im Albanci zabili gol: Slavio i igrač Dinama
tišina pa kaos
VIDEO Pogledajte reakciju navijača Srbije nakon što su im Albanci zabili gol: Slavio i igrač Dinama
tv
Utakmica Hrvatska - Gibraltar u nedjelju na Novoj TV od 20 sati
Kvalifikacije za SP
Utakmica Hrvatska - Gibraltar u nedjelju na Novoj TV od 20 sati
Supertalent: U trećoj audicijskoj epizodi Supertalenta pao je Majin zlatni gumb!
KAKVA EPIZODA!
U trećoj audicijskoj epizodi Supertalenta pao je Majin zlatni gumb!
Kumovi: Oprostila se dirljivom porukom - nedostaju li vam?
KUMOVI
Oprostila se dirljivom porukom - nedostaju li vam?
putovanja
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Tržište u crvenom
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
Komentar Domagoja Bebića
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
lifestyle
Jednostavni kolač s višnjama i čokoladom
Nema dalje
Pripremite bombastični, a tako jednostavni čokoladni kolač s višnjama
Ulična moda Zagreb u tenisicama s povišenom petom Isabel Marant
I BOJA JE DIVNA
Tenisice sa zagrebačke špice koje mogu zamijeniti štikle, a uz fini kaput izgledaju zakon
15 modela dnevnih haljina dugih rukava
Savršene za jesen
Sve su tako lijepe i udobne: 15 modela dnevnih haljina dugih rukava
sve
Srbiju tresu skandali: Stojković dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv albanije!?
znao je i prije
Pogledajte kako je izbornik Srbije dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv Albanije
Udala se Lucia Glavić
vesela fotogalerija!
Spoj Hrvatske i Čilea! Udala se glumica iz serije Na granici, vjenčanje je bilo kao u filmu
UŽIVO HRVATSKA – GIBRALTAR GOOOL! Luka Sučić povećao vodstvo Vatrenih!
UKLJUČITE SE U PRIJENOS!
UŽIVO HRVATSKA – GIBRALTAR GOOOL! Luka Sučić povećao vodstvo Vatrenih!
Posljednja večera
Nema reprize

Što biste naručili na posljednjoj večeri? Neobična gozba u Zagrebu na koju vas pozivaju neki od najboljih hrvatskih chefova

Gosti su se smjestili odmah iza 20 sati i nakon aperitiva, započela je Posljednja večera, s potpisom poznatog nam chefa Dina Galvagna, zamišljena kao ritual za istinske hedoniste... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće

    Renesansa u Bicku: Roštilj poput umjetničkog djela!

  • Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 Hrana i piće
    Jelovnik s potpisom

    Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

  • Posljednja večera Aktualno
    Nema reprize

    Što biste naručili na posljednjoj večeri? Neobična gozba u Zagrebu na koju vas pozivaju neki od najboljih hrvatskih chefova

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close