Biste li ljubili kamen? A skulpturu? Lijepili žvakaće gume uokolo i pritom sve to radili kao turisti? Odgovor je vjerojatno ne, ali da se nađete na nekom od ovih mjesta, tko zna…

Blarney kamen, Irska

Legenda kaže da će svatko tko poljubi ovaj kamen pet godina uživati u sreći. Problem je samo što ga godišnje poljubi ni manje ni više nego 400 tisuća ljudi, te se na ovaj način poljubite s mnogima! Dosta godina ljubljenje ovog kamena bilo je opasno, jer ste mogli propasti kroz rupu u dvorcu. Sad taj problem više ne postoji, kamen je osiguran te je na vama samo da se sagnete i date mu poljubac…

Palac Johna Harvarda, SAD

Dobro, i mi imamo sličan običaj u Splitu s Grgurom Ninskim, čiji je palac izgubio boju od silnog dodirivanja za sreću. E pa ispred jednog od najuglednijih sveučilišta na svijetu, Harvarda, nalazi se spomenik osnivaču Johnu Harvardu. Legenda kaže kako studenti prije ispita uhvate Harvarda za cipelu, međutim, za taj se običaj pročulo i sad to rade i svi turisti. Iako će sutra biti ugledni članovi društva, studenti navodno pod okriljem mraka uriniraju po Harvardu, tako da, znajući ovo, očito i nije neka sreća dotaknuti njegov palac.

Grob Oscara Wildea, Pariz

Kontroverzni irski pisac, autor Doriana Graya i 'enfant terrible' svog vremena, pokopan je na groblju Pere Lachaise u Parizu. Već sam izgled groba je poseban, a od Wildeove smrti 1900., posjetili su ga milijuni ljudi. Dobar dio fanova odlučio je iz nekog razloga namazati usne crvenim ružem i poljubiti grobnicu, tako da je grob morao dva puta biti brisan i obnavljan. Iz tog razloga, uprava groblja je odlučila prije pet godina grob zaštititi staklom, tako da, tko je ljubio, ljubio je!

Otisci slavnih, Los Angeles

Ok, jasno nam je da rado želite usporediti veličinu svoje ruke ili noge s nekim od slavnih, ali ako već to radite, uzmite barem vlažne maramice i mrvicu tekućeg sapuna za poslije. Ovdje se nalazi više od 200 otisaka ruku slavnih osoba, a mjesto je jedno od posjećenijih u gradu anđela. Tako da, ako već morate uspoređivati ruku s rukom Sandre Bullock, barem se poslije obrišite kako spada i ubijte bakterije.

Market Theatre zid, Seattle

I dalje ostajemo u SAD – u. Ovaj zid kazališta je prepun žvakaćih guma, a tradicija je započela 1993. godine, kad su gledatelji čekajući u redu da ih se pusti unutra, žvakaća rješavali na način da ih lijepe po zidu. Bilo je pokušaja da se žvake maknu sa zida, ali posjetitelji i dalje nastavljaju tradiciju ljepljenja žvakaćih guma tako da stignete posjetiti ovu atrakciju.

Grob Victora Noira

 Vraćamo se ponovo u Pariz, na već spomenuti Pere Lachaise. Kad je u 19. stoljeću novinar Victor Noir izgubio dvoboj i poginuo, na njegovom grobu u Parizu napravljena je skulptura koja prikazuje njegovo mrtvo tijelo u prirodnoj veličini. Skulptura je poznata po tome što je na njoj naglašen najintimniji dio tijela, koji je ubrzo postao predmet ljubljenja, a svi oni koji dijele puse reći će vam kako time pokazuju poštovanje prema životu i zadovoljstvu.

Najljepši vrtovi svijeta: 5 mjesta na kojima ćete ostati bez teksta Najljepši vrtovi svijeta - 1 Najljepši vrtovi svijeta - 4 Najljepši vrtovi svijeta - 3 +0 Najljepši vrtovi svijeta - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju