Najveća i najstarija hrvatske tvrtka za uzgoj tune nalazi se u Kalima. Od sjeveroistoka Ugljana, delikatesna plavorepa riba svoj je put našla do Japana i tržnica na kojima se izrazito cijeni. To potvrđuju i prestižni međunarodni certifikati izvrsnosti. Kali tunu prepoznala je i ikona japanske gastronomije, chef Nobu Matsuhisa koji je svoje gastronomsko carstvo izgradio s prijateljem i poslovnim partnerom, Robertom De Nirom.

Ribarske mreže na svakom koraku i na obali nasukana sidra pokazuju kako tradicija "najribarskijeg" mjesta Jadrana još uvijek živi. Kualjske ribarske noći ove će se godine obilježiti 27. i 28. srpnja. Atrakcija Kualjskih ribarskih noći (Tunuara) je defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom, a tradicionalno se kuha i veliki brudet.

Oni koji ovog ljeta posjete Ugljan, moći će svjedočiti atrakcijama kakvih nema nigdje drugdje na svijetu. Prekrasno novo igralište lokalnog kluba NŠK Sveti Mihovil zasigurno je jedna od njih. Na istočnoj obali u mjestu Sutomišćica obnovljeno je igralište na nekoliko metara od mora. Nekoć su na njemu rasli krumpiri, a danas se s broda može uživati u igri.

> Biser Jadrana: Patuljasti otok koralja i spužvi koji morate vidjeti uživo

Svake godine za blagdan Gospe Snježne (5. Kolovoza) domaći i strani posjetitelji uživaju u šarolikoj procesiji brodova. Tom se prigodom u Kukljici kip Gospe prenosi iz Župne crkve Sv. Pavla do zavjetne kapelice, svetišta u tjesnacu Ždrelac. gdje je prema predaji prije oko 500 godina usred ljeta pao snijeg.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju