Od svih naseljenih otoka na Jadranu Krapanj je najniži. Njegova najviša nadmorska visina ne prelazi 1,25 metra. Šezdesetih godina prošlog stoljeća s više od 1500 stanovnika bio je najgušće naseljen otok na Jadranu.

Odlično se vidi iz Brodarice, naselja nadomak Šibenika od kojeg je udaljen tek 300 metara i omiljeno je mjesto za jednodnevni izlet. Središte otoka tvori splet kamenih uličica i kuća karakterističnih za Dalmaciju, a okružen je gustom borovom šumom. Karakterističan su suvenir s otoka Krapnja ukrasi i raznoliki predmeti od spužve.

Ondje se održava i tradicionalna gajeta na vesla – regata u kojoj veslaju samo žene s otoka, a svake godine privuče velik broj posjetitelja. Veslanje je ženama s Krapnja u krvi iz davnih dana, kad su gotovo svakodnevno putovale od otoka do kopna.

Krapanj
se ponosi stoljetnom tradicijom spužvarstva i ribarstva. U muzeju samostana Sv. Križa znatiželjnici mogu razgledati brojne eksponate i pobliže se upoznati sa životom stanovnika u prošlosti. Crkva je posvećena 1523. godine, a tada je iz Jeruzalema pristiglo i raspelo od maslinova drveta koje se tamo čuva. U sklopu samostana nalazi se zdenac iz doba renesanse, a u muzeju se mogu razgledati amfore, koralji i spužve.

Uljara Sv. Lovre stara je gotovo 440 godina, a ondje se i danas posjetitelji mogu upoznati sa starim alatima koji su se koristili za pravljenje maslinova ulja. U muzeju posvećenom uljarima s Krapnja organiziraju se i izložbe te predavanja. Muzej ronilaštva također vrijedi razgledati. Stara ronilačka oprema i komora iz 19. stoljeća fasciniraju načinom izrade, ali i težinom.

10 slavnih turističkih atrakcija koje u stvarnosti ne izgledaju kao na razglednicama Manneken pis Manneken pis Mona Lisa +14 Mona Lisa

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju