Sastojci za turšiju od krušaka:
Kruške miholjače
Lišće od višnje
Lišće od vinove loze
Voda
Priprema:
1. Krajem rujna (oko Miholja) oberite kruške s peteljkama.
2. Spremite ih na tamno i hladno mjesto u slamu, sijeno ili zob, pazeći da se ne dotiču.
3. Kad kruške postanu mekane i potamne ispod kore, očistite ih od slame i prašine te složite u posudu (plastičnu ili staklenu) redajući red lišća od višnje, red krušaka, red lišća od vinove loze, red krušaka i tako sve do vrha.
Možete koristiti samo lišće od višnje ili samo od vinove loze ili marelica. Svaka vrsta lišća daje posebnu aromu, ali i ljekovita svojstva.
4. U posudu nalijte vodu (najbolje bunarsku ili čistu potočnu) do vrha, kamenom pritisnuti da sadržaj ostane pod vodom i ostaviti barem mjesec dana na tamnom i hladnom mjestu poput podruma.
5. Kruške su najfinije u siječnju iako se već mogu jesti i mjesec dana nakon spremanja. Dobar tek i u zdravlje!