Muškatna tikva jedna nam je od omiljenih namirnica, a kako se još uvijek može naći u trgovinama, ovaj put odlučili smo ju upotrijebiti u slatkom receptu.

Od ostalih namirnica možete koristiti zdravije varijante, s tim će kolač biti malo skuplji, ali isplati se. Smeđi šećer daje posebnu aromu i miris ovom kuglofu, pa ako i zamijenite pirovo brašno običnim i kokosovo ulje suncokretovim, savjetujemo da smeđi šećer (tamni muscovado), ipak ostavite.

Sastojci:

400 grama pirova brašna (može i obično)
300 grama (smeđeg) šećera
300 g pirea od muškatne tikve
250 ml kokosova ili suncokretova ulja
korica i sok naranče
3 jaja
prašak za pecivo
2 žličice cimeta
2 žličice kardamoma

Priprema:

1. Skuhajte tikvu i kada se malo ohladi, ubacite je u blender s malo vode u kojoj se kuhala i izblendajte dok ne dobijete pire.

2. Iscijedite naranču i izribajte koricu te stavite na stranu.

3. U jednoj zdjeli umiješajte suhe sastojke: brašno i začine. U drugu posudu stavite šećer, ulje te koricu i 2 žlice soka naranče. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

4. Dodajte jaja i nastavite miješati dok se svi sastojci ne povežu. Potom dodajte tikvu, miješajte i na kraju ubacite suhe sastojke. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ako želite, možete ubaciti i 100 grama čokolade, narezane na kockice.

5. Prije nego što smjesu ulijete u kalup, dobro ga namažite uljem kako bi kolač lako ispao iz njega kada je pečen. Potom ulijte smjesu u kalup. Kolač se peče 45-50 minuta na 180 stupnjeva.

6. Izvadite iz pećnice i pričekajte 15-ak minuta prije nego što kolač izvadite iz kalupa.

7. Prema želji prelijte kuglof šećernom glazurom. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju