Bundeve nisu samo kraljice jeseni, već zbog svoje hranjivosti, izdašnosti i dostupnosti caruju i najhladnijim danima u godini. Mogu se pripremati na bezbroj načina, a jedan je od najjednostavnijih i najbržih gusta, fina i aromatična juha od bundeve za koju vam donosimo recept.

Iako je njezino meso slatkasto i pomalo brašnasto, bundeva je niskokalorična namirnica koja sadrži preko 90 posto vode, što ju čini idealnom namirnicom za čestu konzumaciju i jednim od 5 razloga zbog kojih trebamo češće jesti bundevu.

Sastojci:

  • 750 g bundeve (muškatne ili hokkaido)
  • 1 srednje velika glavica luka
  • 1-2 režnja češnjaka
  • 1 grančica svježeg timijana (ili 1 žličica suhog)
  • 3 velike žlice maslinova ulja
  • sol, papar
  • nekoliko žlica slatkog vrhnja za posluživanje

Priprema:

  1. Bundevu prerežite popola, odstranite joj sjemenke, ogulite ju te narežite na kockice podjednake veličine.
  2. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nožem drobljeni češnjak, malo ga popržite, potom dodajte sitno sjeckani luk i timijan pa pirjajte dok luk ne postane staklast.
  3. U lonac dodajte narezanu bundevu, sve zajedno još malo propirjajte pa zalijte vodom tako da voda potpuno prekrije bundevu. Posolite i popaprite. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 30 minuta, odnosno dok bundeva ne omekša.
  4. Kad je bundeva kuhana, štapim mikserom sve izmiksajte u gustu juhu. Ako je juha pregusta, slobodno dodajte vode do željene gustoće. Dodatno začinite solju i paprom prema ukusu.
  5. Poslužite u dubokim tanjurima ili zdjelicama pokapano slatkim vrhnjem.

Pravi nož je pola posla: Trikovi uz koje ćete bez problema narezati bundevu Njoki od bundeve Tiramisu s bundevom Rižoto od tikve, pancete i kestena +1 Salata od špinata, pečene tikve i oraha

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju