Trešnje su riznica vitamina i minerala koji čuvaju srce i želudac, potiču izlučivanja vode iz organizma i pomažu protiv alergija. Preporučuju se sportašima jer djeluju protiv upala mišića i grčeva prilikom napora te osnažuju kosti.
Višak trešanja iskoristite za pripremu soka, a želite li izbjeći šećer možete ga zamijeniti stevijom. Sirup od trešanja odličan je dodatak limunadi s nekoliko listića bosiljka ili osvježavajućim ljetnim koktelima, laganim desertima i sladoledu.
Sastojci za domaći sirup od trešanja:
3 kg trešanja
1 l vode
450 g šećera
5 vanilin šećera
Priprema:
1. U veliki lonac s vrućom vodom stavite trešnje očišćene od peteljki pa kuhajte 20 minuta skidajući pjenu.
2. Procijedite sok kroz gazu pa izvažite. Na litru soka dodajte oko 500 g šećera.
3. Kratko kuhajte skidajući pjenu, pa ulijte u sterilizirane staklene boce.