Trešnje su riznica vitamina i minerala koji čuvaju srce i želudac, potiču izlučivanja vode iz organizma i pomažu protiv alergija. Preporučuju se sportašima jer djeluju protiv upala mišića i grčeva prilikom napora te osnažuju kosti.

Višak trešanja iskoristite za pripremu soka, a želite li izbjeći šećer možete ga zamijeniti stevijom. Sirup od trešanja odličan je dodatak limunadi s nekoliko listića bosiljka ili osvježavajućim ljetnim koktelima, laganim desertima i sladoledu. 

Sastojci za domaći sirup od trešanja:

3 kg trešanja
1 l vode
450 g šećera
5 vanilin šećera

Priprema:

1. U veliki lonac s vrućom vodom stavite trešnje očišćene od peteljki pa kuhajte 20 minuta skidajući pjenu.

2. Procijedite sok kroz gazu pa izvažite. Na litru soka dodajte oko 500 g šećera.

3. Kratko kuhajte skidajući pjenu, pa ulijte u sterilizirane staklene boce.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju