Krumpir-salata svima nam je dobro poznata od davnina, jedemo je u svim prilikama, služimo je uz ribu, ali i uz mesna jela, volimo je dobro začinjenu, s više ili manje luka. A kako je spravljaju i jedu u susjednoj Austriji ili Njemačkoj? Slično, a opet drukčije. Njihova je salata od krumpira sočnija i kremastija, a glavni je razlog tome – goveđa juha. Uz poznate začine kao što su papar i sol te ulje i ocat, Austrijanci i Nijemci svoju krumpir-salatu obogaćuju toplom goveđom juhom i žličicom senfa.
Ipak, nije sve isključivo u preljevu. Da bi vaša salata bila savršena i sočna, svakako trebate pripaziti na 5 pogrešaka zbog kojih salata od krumpira može ispasti loše, unatoč odličnu receptu.
Salata od krumpira - sastojci
- 1 kg krumpira (tvrđeg, žutog)
- 1 srednje velika glavica ljubičastog luka
- 250 ml goveđe juhe
- 1 žličica senfa
- 1 žlica octa od bijelog vina
- 3 žlice suncokretova ulja
- malo svježe mljevenog papra
- 2 prstohvata soli
- nekoliko grančica svježeg peršina
Salata od krumpira - priprema
- Operite krumpir pa ga cijelog stavite u lonac hladne vode te ga kuhajte u kori oko 30 minuta. Kad je krumpir kuhan, ubacite ga u hladnu vodu, pustite da se malo ohladi kako bi se lakše gulio i rezao pa ga ogulite i narežite na ploške podjednake debljine.
- Luk očistite i nasjeckajte na kockice, dodajte ga krumpiru i pažljivo promiješajte.
- U toplu juhu dodajte senf, ocat, ulje, sol i papar, sve dobro izmiješajte i prelijte preko krumpira, lagano protresite zdjelu te ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile.
- Nasjeckajte nasitno svježi peršin, pospite ga po salati, prema potrebi salatu dodatno začinite solju i paprom, pažljivo promiješajte i poslužite.
Pripremite bicepse: 10 trikova uz koje će vam bešamel uvijek ispasti baš onako kako treba +3