Salsa

400 g sjeckane rajčice Podravka
velika šaka svježeg bosiljka
velika šaka peršina
2 luka
4 češnja češnjaka
1 žlica šećera
sol
papar Podravka
maslinovo ulje
1 žlica acceto balsamica

Majoneza
1 žumanjak
200 ml ulja
½ malog ljubičastog luka
sol
papar Podravka
žlica senfa Podravka
sok ½ limuna

Pecivo
300 ml mlijeka
100 ml vode
50 g maslaca
600 g glatkog brašna Podravka
1 instant kvasac Dolcela Podravka
2 žlice šećera
1 ½ žlice soli
1 jaje
malo sezama

Polpete od kozica
600 g svježih kozica
3 žlice soja sosa
2 mlada luka
2 češnja češnjaka
šaka svježeg peršina
½ šalice krušnih mrvica
100 g Provita Cornflakes Podravka
med Podravka


Peciva: U zdjelu stavite suhe sastojke: glatko brašno, suhi kvasac, šećer, sol. Zagrijte vodu, mlijeko i maslac a potom ih dodajte u suhe sastojke. Dobro sve zamješajte, prebacite na pobrašnjenu podlogu te još rukama umjesite i pustite da se odmori desetak minuta. Kuglu tijesta podijelite na osam jednakih djelova te ih stavite da se dižu. Kada su se peciva digla pospite ih sezamom i stavite u pećnicu na 200 C nekih dvadesetak minuta. Napomena: Pazite dok se peku jer sve ovisi o pećnici, čim uhvate lijepu žuto-smeđu boju, gotovi su.

Brzinska salsa: Stavite maslinovo ulje u tavu da se zagrije te ubacite nasjeckani luk i češnjak da se dinstaju. Nakon desetak minuta ubacite sjeckanu rajčicu te malo aceto balsamica. Pustite da malo ishlapi na jakoj, a potom na laganoj vatri kuhajte još 15 - ak minuta. Posolite, popaprite i dodajte šećera po želji, možete i umjesto šećera dodati malo meda ili kojeg drugog prirodnog zaslađivača. Na samom kraju oplemenite sa svježim bosiljkom i peršinom.


Polpeta od kozica: Marinirajte očišćene kozice u smjesi od maslinovog ulja, soja sosa, meda i ružmarina. Neka odstoji nekih pola sata. Marinirane kozice stavite u sjeckalicu zajedno s peršinom, prezlom, jednim jajetom I paprom. Nasjeckati ni presitno ni prekrupno, ni u kom slučaju ne smije biti kaša, moraju se osjetiti komadići svih sastojaka, a naročito kozica. Zamutite u posudu dva jaja, u drugu smrvite cornflakes te napravite u rukama polpete od smjese koju ste nasjeckali. Umočite ih prvo u jaja a potom u smrvljeni cornflakes te ubacite u malo dublje zagrijano ulje. Jako se kratko termički obrađuju, tek toliko da blago posmeđe s obje strane.

Majoneza: Stavite u posudu žutanjke, ljubičasti luk, senf, malo soli, papra, limunov soki ulje. Sa štapnim mikserom sve razradite dok smjesa ne postane majoneza.

Serviranje: Prerežite pecivo, na donji dio stavite prvo salsu pa polpetu potom ljubičasti luk, nešto od zelenjave (dobro bi išle rukola, mladi špinat, mlada blitva, matovilac), majonezu te poklopite gornjim djelom peciva.

Emisiju Pun p'jat gledajte na OYO

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju