Dugi otok
jedan je od najdužih otoka hrvatskog dijela jadranske obale. S jedne strane otok se strmoglavlja u more, dok na drugoj strani pruža rajsku obalu sa skrivenim plažama i uvalama. Upravo se u tim skrivenim dijelovima nalazi jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj, ona koju zbog svoje tropske ljepote nazivaju hrvatskim Havajima – plaža Sakarun.

Plaža Sakarun nalazi se na sjevernom dijelu Dugog otoka, a prostire se u dužinu do 800 metara. Glatko bijelo kamenje na obali pretvara se u bijeli šljunak na morskom dnu. Voda je iznimno plitka, na 250 metara od obale dubina je 3,5 metra. Takav božanski užitak kao stvoren je za one koji ne vole hladno osvježenje morskih dubina. Tek u daljini, iza plivačkog područja, možete vidjeti jedrilice kako spuštaju svoja sidra.

Uvala je smještena na otvorenom moru s pogledom na jug, a okružena je lukom od predivnog bijelog kamena. Iza nje se nalazi tamnozelena borova šuma koju morate prijeći ne biste li se našli u ovom malom raju na zemlji.

Daleko od gužve i buke, gdje je čak i najbliži parking diskretno skriven u borovoj šumi, plažu osim prirodnih ljepota krase atraktivni suncobrani od trstike koje se skladno uklapaju u krajolik i uistinu podsjećaju na Havaje. Na plaži se nalaze i dva ugostiteljska objekta u kojima možete pronaći osvježenje i lagani obrok.

Najbliže naseljeno mjesto od uvale su Soline. Ako nemate privatni prijevoz, možete se povesti turističkim vlakićem koji iz mjesta polazi svaka dva sata.

Ova mnogima još uvijek neotkrivena uvala postala je članica udruženja kluba "Najljepše uvale svijeta", gdje se nalaze uvale 25 zemalja sa svih kontinenata. To je zasigurno pokazatelj da je ovaj dio Hrvatske pravi dragulj zbog kojeg ćete zaboraviti na Havaje.
 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju