Kad spominjemo putovanja u daleke, možemo reći i egzotične zemlje koje su udaljene svega par sati leta iz Hrvatske, nemamo baš veliki izbor država u koje možemo putovati. Jedna od takvih, udaljena svega pet sati leta iz Zagreba je i Maroko, država smještena uz sami Atlantski ocean na sjeveru afričkog kontinenta.

Maroko je arapska država koja svoj današnji izgled i kulturu može zahvaliti brojnim narodima koji su prošli ovim područjem kroz povijest. Možemo s lakoćom reći kako je Francuska ostavila najveći trag, što ćete shvatiti već po samom dolasku u državu, jer upravo je francuski, uz arapski, službeni jezik ove države.Postoji stotine razloga zašto posjetiti Maroko, a jedan od najvažnijih je svakako Marakeš. Grad koji je poznati i pod nazivom 'crveni grad' (zbog crvene boje zemlje od koje je izgrađeni), smješteni je podno planine Atlas, koja vas jednom kad je pređete, dovodi do početka najveće pustinje na svijetu - Sahare. Jemma el-Fnaa (glavni gradski trg), gastronomija i restorani, ljudi, magarci i ovce, boje i mirisi, parkovi i palače samo su neki od razloga zašto posjetiti Marakeš.

Marakeš je raj za sve ljubitelje arhitekture i povijesti umjetnosti. Zgrade su ovdje stare i preko više stotina godina, ukrašene predivnim islamskim ornamentima urezbarenima u zidove brojnih kuća i palača. Među ostalim, ovaj grad je melem za oči brojnim arhitektima i dizajnerima interijera.Upravo takvim osobama, ali i osobama koje vole mir, upoznavanje lokalnog stanovništva i upoznavanje prisnijeg kontakta s lokalnim ljudima, najbolji savjet koji itko može dati je taj, da ako putuje u Marakeš, da umjesto smještaja u hotelu, smještaj potraži u jednom od brojnih riada.

Riad je zapravo tradicionalna marokanska kuća koju karakterizira nekoliko stvari, a najprepoznatljivija od svih je svakako ta da ni jedan riad nema prozore prema van, već su svi prozori okrenuti prema unutarnjem atriju, malom privatnom dvorištu smještenom u sredini kuće. Riadi su postali popularni tek nedavno, a danas ih ima sve više, zahvaljujući upravo brojnim strancima (većinom arhitektima) koji su prepoznali potencijal ovih nekadašnjih obiteljskih kuća i od njih napravili prave male oaze mira unutar užurbane vreve medine - starog grada Marakeša.No, koja je zapravo razlika između riada i hotela?

Prvo što ćete uočiti je to da svaki od riada ima svega 5 do 15 soba. Atmosfera je u ovim objektima puno ležernija i posjetitelj riada je u punom smislu riječi - gost. U hotelu sa sto ili više soba, vi ćete biti samo brojka, jedan od. No, u riadu, vi ste gost, imenom i prezimenom. Obično u riadu radi dvije do tri osobe, a upravo su one zaslužne da vaš boravak u njemu bude što kvalitetniji. Kuhar priprema obroke samo za vas, prema vašim željama, a doručak se gotovo uvijek poslužuje na krovu riada. Da. Svaki riad ima terasu na krovu kuće, a nije rijetkost da se s te terase pruža panoramski pogled na grad. Fenomenalno iskustvo.

Koji su najbolji riadi Marakeša?

Postoje zaista različiti riadi, a najbolji savjet pri odabiru riada je taj da odaberete onaj prema vlastitim željama. Primjerice, u samom centru grada svega 3 minute od Jemma el-Fnna trga se nalazi Riad Lhena koji ima svega 6 soba, no to su sobe visoke kategorije s predivnim prostranim kupaonicama. Koliko se ovdje pazi na detalje ide i u prilog činjenica da se zidovi u kupaonicama mažu medom svakih šest mjeseci kako bi zadržali svoj sjaj.

Nedaleko riada Lhena, nalazi se i Riad Magi. Riad Magi karakterizira interijer u potpunosti inspiriran marokanskim stilom. To je pravi tradicionalni riad s zaista puno šarma i karaktera. U interijeru prevladavaju detalji tirkiznih boja, koja je jedna od boja Islama, a ono što će vas možda najviše u ovom riadu oduševiti je terasa unutar atrija koja ima 'ono nešto'.Ako želite biti smješteni u riadu, a opet želite imati svu komotnost vlastitog doma, tada je ovdje dobar odabir Riad Alegria. On je, za razliku od prije spomenutih, obogaćen modernim tehnologijama kao što su televizori, a kroz cijeli interijer provlače se moderne linije praćene žarkom crvenom bojom.

I za kraj, poželite se smještaja dostojnog svakog kralja, naš savjet je da posjetite riad Dar Les Cigognes koji je smješten uz samo Kraljevsku palaču. U ovom riadu dočekati će vas rijetko viđena atmosfera za koju je zaslužni spoj marokanske arhitekture s francuskim šarmom.

Dar Les Cigognes ima 11 soba i 20 članova osoblja koji se brinu za goste, tako da vrlo lako možete zaključiti koji nivo usluge vas ovdje očekuje. Prostrani kreveti, biblioteke u spavaćim sobama, privatni dnevni boravci, fontane ispred prozora i hrana dostojna najviših svjetskih nagrada. Ovdje fotografije govore same za sebe...

Još savjeta za putovanja naših Vikend manijaka potražite ovdje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju