Ima se, može se – a kad ste član kraljevske obitelji, ponekad više ne znate što biste od silne love. Neki kupuju tigrove i konje, drugi kuće svojim mačkama i psima… A tajlandska kraljevska obitelj počastila se ljubimcima koji zvuče nestvarno.

Bijeli ili albino slonovi naziv je za rijetku vrstu slonova koje još možete vidjeti u ovom dijelu Azije. Ipak, valja napomenuti kako ovi slonovi nisu stvarno bijele boje već su svjetliji od „običnih“, a njihova koža može promijeniti boju u lagano rozu. Imaju upadljive nokte i trepavice.

Premda su rijetki, zna se gdje obitavaju. Stoga turisti imaju opciju safarija tijekom koje mogu promatrati slonove sa sigurne udaljenosti, a ako se osjećaju prijateljski nastrojeni, možda vam dozvole i da ih pomazite.

Tajland je zahvaljujući ovoj vrsti dobio laskavi nadimak „zemlja (kraljevstvo) bijelih slonova“. Prema hinduističkom vjerovanju, posjedovao ga je i bog Indra, pa se uvriježilo vjerovanje kako donose sreću i slavu. Na Tajlandu se smatraju svetinjom i simbolom kraljevske moći. Što ih više imaš, više vrijediš.

Valja napomenuti i to da slonovi ne žive u zarobljeništvu, pa je kraljevsko „vlasništvo“ nad njima više simbolično (kao i kraljevske titule koje ti slonovi drže – o, da). Slonovi slobodno lutaju ogromnim imanjima, a tretman koji dobivaju bolji je nego što ćemo ga mi ikada imati. Kada se u prirodi otkrije novi bijeli slon, održava se ceremonija tijekom koje se njega prikazuje kraljevskoj obitelji.

Nekad su se bijeli slonovi poklanjali kao diplomatski poklon među pripadnicima najviših slojeva, no danas se to više ne radi jer je riječ o životinji čiji su troškovi održavanja vrlo skupi. Tako bi vaš poklon predstavljao veliko financijsko opterećenje i potencijalni bankrot, a to vam nije bila namjera.

Upravo zbog toga se izraz „bijeli slon“ počeo koristiti i na Zapadu kao simbol nečega što je nevjerojatno skupo i ekstravagantno, no od čega zapravo nemate neke koristi.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju