Murvica na Braču maleno je mjesto čiji se današnji stanovnici mogu izbrojiti na prste, a nalazi se nekoliko kilometara zapadno od čuvenog bolskog rata koji mijenja svoj oblik. Utisnuto u stijenu i posve stopljeno s najvišim našim otočnim brdom, šutljivo je čudo kamene arhitekture. Murvica čuva mnoge fragmente fascinantne povijesti ovoga otoka.

Pogled s Vidove gore Pogled s Vidove gore (Foto: Getty Images)

Oko pola sata pješačenja od ovog neobičnog mjestašca, negdje na otprilike pola puta Vidove gore, na 307 metara nadmorske visine i sa širokokutnim pogledom na tamnoplavu ljepotu, u stijeni se skriva Zmajeva špilja, vrijedan spomenik pećinskog samostanskog života glagoljaša iz 15. stoljeća.

Sustanari iz mitova i legendi

Služila je kao stan i svetište poljičkih glagoljaša koji su, protjerani od Turaka, ovdje, u pogledu na Hvar i Vis, tražili mir. S njima je na otok došlo i glagoljaštvo, koje će postati bitan dio identiteta Brača. U prvih su stotinu godina od dolaska popovi glagoljaši izgradili još četiri pustinjačka stana u Murvici, a kasnije su, vjeruje se, osnovali i pustinju Blace.

Zmajeva špilja poznata je i pod imenom Dragonjina špilja, što zapravo znači isto, samo je korijen latinski – dragos. Pustinja ima gusternu za vodu i dvije veće prostorije, crkvicu i grobove. Najpoznatija je zbog svoje veličanstvene unutrašnjosti ukrašene brojnim uklesanim reljefima, po mnogima najvrjednijim umjetničkim ostvarenjima na Braču. Obići ih možete samo uz pratnju vodiča koji ima ključ, a za nekoliko sati s bićima iz priča i legendi isplati se pustiti i koju kaplju znoja na putu u brdo.

Zmajeva špilja na Braču - 4 Zmajeva špilja na Braču - 4 (Foto: Shutterstock)

Među brojnim reljefima koji prikazuju najrazličitije likove i motive ističe se reljef zmaja, ali špilja nije po njemu dobila ime, kako se ponekad može čuti. Ime špilje puno je starije od reljefa, a ona je je kao prirodni zaklon vjerojatno služila i kao utočište i sveto mjesto mnogim Bračanima puno starijima od poljičkih popova.

Tako i iz njezinih zidovima izranjaju i elementi kršćanske ikonografije, ali i slavenske mitologije, izmiješani, pomireni i tako bliski tu u bračkom kamenu. I dok se Perun bavi božanskim temama, vile, vukodlaci i vještice plešu svoj mistični ples po stjenovitim zidovima. A ako dobro otvorite uši, možda negdje iz dubine samotnjačke pećine čujete pjesmu koju pjeva najpoznatiji brački kiklop, Orkomarin, vjekovima nesretno zaljubljen u vilu vodaricu.

Na sat vremena od Zagreba: Mjesto na kojem ćete se odmoriti kako već odavno niste Robinson camp Kupa - šatori - 1 Robinson camp Kupa - šatori - 2 Robinson camp Kupa - šatori - 3 +18 Robinson camp Kupa - šatori - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju