Proslavljeni japanski arhitekt Kengo Kuma zaslužan je za neke od najintrigantnijih dizajna zgrada u moderno doba. Njegovi najpoznatiji radovi nalaze se u Japanu i Kini, no dio Kumove zapanjujuće vizije može se razgledati i u Europi, ili pak Australiji.

Kumov autorski potpis podrazumijeva korištenje tradicionalnih tehnika i lokalno dostupnih materijala nekog prostora na kreativan i moderan način kako bi stvorio funkcionalni objekt koji se savršeno uklapa u prirodu i okoliš.



Bez obzira projektira li naizgled „običan“ turistički centar i mjesto za iznajmljivanje brodova u Yangchengu u Kini, trgovinu s kolačima od ananasa u Tokiju ili monumentalni poslovni toranj visok 134 metara u Šangaju – radi po istim principima što rezultira nevjerojatnim objektima diljem globusa.

Krutom izgledu zgrade izložbenog centra tekstilne tvrtke Komatsu Seiren u japanskom gradu Nomi, primjerice, dodana su duga karbonska vlakna kako bi stvorila iluziju „zavjesa“ koje okružuju prostor, a istovremeno kako bi ojačala otpornost zgrade na potrese.

Najveći projekt u životopisu Kengo Kume svakako je Nacionalni stadion u Tokiju koji je izgrađen za ljetne Olimpijske igre 2020., a u čiju je gradnju utrošeno rekordnih 1,4 milijarde dolara.

Monumentalna građevina kapaciteta 68.000 sjedećih mjesta sjajno se uklopila u panoramu glavnog grada Japana, iako će je zbog pandemije koronavirusa uživo vidjeti tek rijetki sretnici.

Neke od njegovih najzanimljivijih projekata, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju