Najslabije naseljen dio sjeverne hemisfere je Grenland, koji s teritorijom od dva milijuna četvornih kilometara ima populaciju od samo 60.000 ljudi, što znači da njegova prosječna gustoća naseljenosti - jedna osoba na 40 četvornih kilometara!

Svaki kontinent osim Europe ima slabo naseljene velike pustinje i prašume. Najveće pustinje su Sahara u Africi, Atacama u Čileu, Arapske pustinje u Saudijskoj Arabiji, Gobi u Kini te Zapadna australska pustinja.



Od prašuma je najdominantnija Amazonska prašuma Brazila, u kojoj živi nekoliko plemena koja nikada nisu doživjeli kontakt s vanjskim svijetom. Osim Amazonske prašume, one najnenaseljenije su prašume Bornea u Indoneziji i Konga u Africi.



Najmanje naseljena mjesta zbog polarnih klimatskih uvjeta uključuju i većinu Kanade i Sibira. Ove regije su izuzetno hladne i uglavnom naseljene indijanskim plemenima i radnicima koji na tim područjima traže naftu i minerale. Ova područja su tako hladna da vodovodne cijevi moraju ići iznad zemlje inače bih smrznule, a na najekstremnijim širinama, postoji polarni treeline što znači da zbog hladnoće nema stabala.



Najmanje naseljen kontinent na Zemlji kriterijima je, naravno – Antarktika, najjužniji, najhladniji, najvjetrovitiji i najsuši kontinent. Ova polarna pustoš ima samo oko 4.000 stanovnika tijekom ljeta te oko 1.000 tijekom zime, kad je prosječna gustoća naseljenosti svega jedan čovjek na 14.400 četvornih kilometara.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju