Ona je poznata diljem svijeta jer su njezine lokacije nerijetko inspiracija u filmovima i knjigama te je popularno turističko odredište u Italiji. Riječ je o jednoj od najpoznatijih talijanskih regija- Toskani. Smještena u središnjem dijelu države s približno 23 000 kilometara kvadratnih, dio je Italije koji zaista vrijedi posjetiti.

More i planine

Ljepota Toskane proizlazi iz činjenice da se proteže od Apenina na istoku do Ligurskog i Tirenskog mora na zapadu. Na njezinom se području planinski prizori Apenina susreću s Mediteranom, a more joj krase otoci Elba, Ciglio, Caparia i drugi. Parkovi i priroda Toskane glavne su atrakcije ove talijanske čarobne i romantične regije, a posebno se ponosi titulom izvora slavne talijanske umjetnosti i povijesti.

Grad kojim su kročili veliki umjetnici

Nezaobilazna postaja Toskane je Firenca, njezin najveći i glavni grad. U firentinskim se ulicama osjeća duh povijesti, kulture i umjetnosti. Firenca i Pisa katkad se nazivaju „gradovima umjetnosti“, a Firencu zovu i „kolijevkom renesanse“. Upravo su tamo djelovali veliki svjetski umjetnici poput Dantea, Da Vincija, Michelangela… Sve o Danteu možete saznati u Danteovoj kući, a potražiti možete i Michelangelovog Davida, Brunelleschijevu katedralu Santa Maria del Fiore, Ghibertijeva, Raphaelova i djela drugih važnih umjetnika.

Mjesto gdje su živjeli Etruščani

Slavni Etruščani u svijetu su znani i kao Tirenci, kako su ih nazivali Grci, a toskanski su gradovi poput Firence, Siene i Pise puni svjedočanstava o tom važnom dijelu povijesti. Smatra se da su upravo Etruščani imali najvažniju ulogu kod uspona rimske civilizacije, a brojne ostatke povijesti i zanimljivosti o tom dijelu svjetske povijesti saznati možete u muzejima u Toskani. Jedan od najpoznatijih je MAEC u Cortoni, a tu je poznati arheološki muzej u Firenci koji velikim dijelom progovara i o Etruščanima.

Priroda koju ne smijete propustiti

I dok su dio Toskane neki od najljepših europskih gradova poput Firence, preporučujemo da ne zanemarite parkove, vrtove i ostale slike toskanske neodoljive prirode. Posjetite oaze mira, flore i faune poput one u Parco di Pratolino nedaleko od centra Firence. U blizini grada Lucca posjetite Park Orecchiella, prostran i lijepo uređen prirodni rezervat u kojem možete popiti kavu ili jesti.

Raj za sva osjetila

Kao i u ostatku Italije, u Toskani se fino jede i pije. Spoj klime, podneblja i znanja o vinarstvu u ovoj regiji iznjedrio je prvoklasna vina poput vina Chianti ili Brunello di Montalcino. Upoznajte neku od tri vinske regije Brunello di Montalcino, Carmignano ili Chianti i kušajte neki od specijaliteta regije poput Crostini Toscani, firentinski odrezak ili Ribollita.

Upravo neka od enogastronomskih delicija poput vina ili maslinovog ulja bit će najbolji suveniri i podsjetnici na izlet u čarobnu Toskanu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju