Žabnik je najsjevernije naseljeno mjesto u Hrvatskoj, a baš kao i najsjevernija točka države, nalazi se u sastavu Općine Sveti Martin na Muri u Međimurskoj županiji, u kraju koji je kroz povijest obilježila njegova rijeka i čije bujne zelene livade i danas presijecaju njezini brojni rukavci. Iako je udaljen samo 31 kilometar od Varaždina, kada stignete u Žabnik u kojemu danas živi tek sto šezdeset ljudi, činit će vam se da ste otputovali u neko drugo, mirnije i sretnije, vrijeme.

Priroda je bila silno darežljiva prema ovome kraju… ili to Mura spretno manipulira onim što vidimo: nebo u njezinoj vodi ogleda se kao kroz kakav nostalgičan filter, a zelenilo s obala kao da je intenzivnije, dublje i zelenije no igdje drugdje.

Mura, voda duboka

Ne tako davno, Mura je u ovom svom dijelu bila načičkana mlinovima čija je kola neumorno gurala. Dvadesetih godina prošlog stoljeća, kažu knjige, a poneki se još i sjećaju, bilo je gotovo stotinu mlinova, do šezdesetih ih je ostalo tek jedanaest, da bi posljednji riječni mlin, koji je "radio" baš ovdje, u Žabniku, u osamdesetima zauvijek stao.

Mlinarski grunt u Žabniku - 16 Mlinarski grunt u Žabniku - 16 (Foto: TZO Sveti Martin na Muri)

Kako su se gasili mlinovi, pomalo su se ugasili i tradicijski obrti vezani uz njihovu gradnju i održavanje, a mlinarenje je skoro zaboravljeno. Srećom, netko se sjetio otpuhnuti prašinu sa staroga žrvnja i upogoniti škripavi mlinski mehanizam. Tako danas u Žabniku rijeka Mura ponovno okreće mlinsko kolo jedinog plovećeg mlina u Hrvatskoj, baš kao i prije stotinu dvadeset i koju godinu.

Jen den v živleju mlinara Franca

Obnovljeni mlin uzbudljiva je turistička atrakcija koju morate razgledati, ali Mlinarski grunt sadrži još mnogo zanimljivih postaja. Ali prvo, kava. Nju ćete popiti u Mlinarskoj kući – najsjevernijem objektu u Hrvatskoj. Iskoristite priliku i kušajte tradicionalne međimurske specijalitete poput mesa s tiblice i naravno, međimurske gibanice.

Mlinarski grunt u Žabniku - 2 Mlinarski grunt u Žabniku - 2 (Foto: TZO Sveti Martin na Muri)

Na katu Mlinarske kuće nalazi se Centar za posjetitelje čiji je središnji dio moderna, interaktivna i zabavna etnografska zbirka "Jen den v živleju mlinara Franca Žalara". Ona će vam kroz oči posljednjeg murskog mlinara Franca Žalara otkriti sve o mlinarenju, životu mlinara i životu uz Muru. U šetnji zbirkom možete dotaknuti, pomirisati i samljeti žito, gacati po riječnom plićaku, upoznati Mursku deklu i pitati što god biste htjeli znati o Međimurju.

Kak si lepo, zeleno

Nakon Mlinarske kuće, čeka vas skela na Muri, a osim doživljaja vožnje, dobit ćete i odgovore na sva pitanja o skelarstvu. Nakon plovidbe možete se zavrtjeti u Labirintu energije i Labirintu ljubavi, fotogeničnim spiralnim stazicama ograđenim murskim kamenom.

Mlinarski grunt u Žabniku - 12 Mlinarski grunt u Žabniku - 12 (Foto: TZO Sveti Martin na Muri)

U eko-turističkoj poučnoj stazi Svetomartinska Mura odmorit ćete i tijelo i um, i jednako ćete uživati hodajući i biciklirajući, a usput i naučiti ponešto o Muri, njezinoj važnosti u prošlosti i bogatom životu uz nju. I naravno, kad ste ovdje, morate se prošetati i do najsjevernije točke Hrvatske (pratite stazu, a ne slušajte Google, vodit će vas okolo, preko Slovenije).

Etnografska zbirka u Žabniku bb može se posjetiti radnim danom od 7 do 15 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 16. A uz najavu Turističkom uredu na 040 868 619 - i u drugo vrijeme koje vam odgovara. Vožnja skelom i razgled mlina stoje 2 eura po osobi, obilazak etnografske zbirke 5 eura (za odrasle), a dostupne su i povoljnije ulaznice za etnografsku zbirku i vožnju skelom ili etnografsku zbirku i razgled mlina na Muri po 6 eura.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju