1. Diareja
Iako smo svi prošli kroz to (da, svi), diareja je vjerojatno najčešća prilikom putovanja. Pogotovo ako putujete u destinacije u kojima konzumirate hranu koju inače ne jedete, ili pijete vodu iz slavine koja nije pitka. Ako putujete u Južnu Ameriku, Afriku, Bliski istok ili Aziju svakako budite na oprezu. Izbjegavajte hranu s ulice, pogotovo kad u Istambulu prolazite pokraj "friških" dagnji iz Bospora koje se krčkaju na 45 stupnjeva!

2. Malarija
Ovo je jedna od opasnijih virusnih bolesti koje možete dobiti prilikom putovanja. Prenosi se ubodom komaraca, a simptomi su zaista bolni. Tu su vrućica, valunzi, glavobolje i povraćanje. Posebno je česta na karipskom području, Meksiku, Aziji i Africi (pogotovo u tropskim područjima). Liječenje je zaista mukotrpno, a preporuka je da prije putovanja posjetite doktora koji će vam prepisati tablete ili cjepivo.

3. STD i HIV
Iako su ovo spolno prenosive bolesti koje možete pokupiti gotovo svugdje - na putovanjima budite posebno oprezni ako spavate s nepoznatim osobama. Koristite zaštitu prilikom seksualnih odnosa, a najbolja zaštita je apstinencija.

4. Denga groznica
Denga groznica, poznata i kao kostolomna groznica, zarazna je tropska bolest koju uzrokuje virus dengue. Simptomi uključuju vrućicu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, i karakterističan osip sličan ospicama. Lijek trenutno ne postoji, a iako bolest prođe kroz nekoliko tjedana - bolje je da se prilikom putovanja štitite komaraca.

5. Žuta groznica
Ovo je još jedna od virusnih bolesti koje prenose komarci. Zaraza ovim virusom je bolna i uzrokuje krvarenje brojnih unutarnjih organa, a zaraziti se možete u državama južne Amerike i Središnje Afrike. Zaštititi se možete cjepivom, koje pruža vrlo dobru zaštitu za narednih - 10 godina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju