Južna Amerika ima zapravo sve – prostore prekrivene velikom sušom i mjesta na kojima kiša rijetko prestaje padati, nevjerojatne kreacije starih civilizacija i još nevjerojatnije prirodne ljepote. Ipak, ono što svaki kutak na svijetu čini jedinstvenim su ljudi, a oni Južne Amerike, kao i njihovi običaji, sasvim su posebni. Donosimo vam samo neke zanimljivosti o njima koje ćete susresti samo na ovom kontinentu. 

1. Selo u kojemu je muškarcima ulaz zabranjen

Žene sela Noiva do Cordeiro u općini Belo Vale na samom jugu Brazila zabranile su muškarcima ulaz u svoje selo, a posjećivati ih mogu samo vikendom, po njihovim uvjetima i prema unaprijed dogovorenom terminu. Ako pak jedna od njih rodi sina, nakon 18. rođendana on će spakirati kofere i odseliti se. U selu 600 žena obavlja svakodnevne aktivnosti bez pomoći muške ruke i pravi su primjer modernog matrijarhata, koji mogu napustiti u svakom trenutku ako to požele. Ipak, većini je toliko lijepo da im je zajednicu žao napustiti.

2. Nekadašnji članovi bandi kao turistički vodiči

Kako turizam podići na višu razinu, svakako znaju nekadašnji članovi nasilnih bandi u kolumbijskoj Bogoti. Prije dva desetljeća na tamošnjem sveučilištu započeo je tečaj turizma za bivše pripadnike bandi, a danas se vide pozitivni pomaci. Ondje uče kako postati turistički vodiči kroz zloglasno naselje Egipto. Tako će turisti dobiti autentično iskustvo i priče iz prve ruke, a nekadašnji kriminalci konačno će raditi legalan posao. Novac koji danas zarade od turista koristi se za dobrobit cijele zajednice, a najviše se ulaže u škole, dječje obroke i igrališta. Kako sami vodiči kažu: ''Možda ne možemo napustiti ovaj grad, ali ga možemo promijeniti."

Bogota, Kolumbija Bogota, Kolumbija (Foto: Getty Images)

3. Stanovnici nebodera bez prozora koji se može srušiti svakog trena

Ništa u životu ipak ne bi mijenjali stanovnici koji su živjeli u napuštenom neboderu Torre de David (Davidov toranj) od 45 katova u centru Caracasa. Taj poslovni neboder trebao je biti jedna od najviših građevina u glavnom venezuelskom gradu, no gradnja je prekinuta devedesetih godina prošlog stoljeća zbog financijske krize u zemlji. S vremenom su se u nju počeli doseljavati najsiromašniji ljudi u Caracasu koji nisu imali drugog izbora. Život bez stakla na prozorima, dizala ili rukohvata bio je težak i opasan.

Unatoč svemu, upućeni tvrde da je Davidov toranj bio nevjerojatno organizirano mjesto. Stanovnici su plaćali najamninu od oko 250 bolivara mjesečno (otprilike 155 kuna). U velikom potresu jačine 7,3 stupnja po Richteru u kolovozu 2018. toranj je oštećen i predstavlja opasnost za slučajne prolaznike, zbog čega mnogi vjeruju da bi ga lokalne vlasti trebale do kraja srušiti u kontroliranim uvjetima. Inače, u najsiromašnijem dijelu Caracasa živi, prema neslužbenim podacima, oko pola milijuna stanovnika. U ovom glavnom gradu Venezuele nalazi se najveća favela na svijetu – Petare. 

Favele u Caracasu Favele u Caracasu (Foto: Getty Images)

4. Najsiromašniji predsjednik na svijetu

Koliko je nevažno bogatstvo, znaju stanovnici Urugvaja, čija je srca osvojio Jose Mujica, njihov bivši predsjednik koji je ujedno zapamćen kao ''najsiromašniji predsjednik na svijetu''. Skromni 70-godišnjak jedan je od rijetkih koji su živjeli u skladu s onim što propovijedaju. Zvali su ga i predsjednikom-filozofom. Gotovo cijelu plaću poklanjao je u dobrotvorne svrhe, vozio je starog Volkswagena, a premda je marihuanu, duhan i alkohol smatrao zlim ovisnostima (inzistirao je na tome da je jedina dobra ovisnost ljubav), sve je legalizirao kako bi oslabio krijumčare i dilere drogom. Kako je sam rekao, lakše je kontrolirati ono što je legalno.

5. Zamorac kao nacionalno jelo Peruanaca

Iako smo navikli zamorce vidjeti kao kućne ljubimce, stanovnici Perua radije će ih gledati na tanjuru. Ceviche i empanade u glavnom gradu Lima svuda su oko vas, no preporučujemo i isprobavanje lokalne andske delicije – sušenog mesa zamorca. Taj specijalitet seže još u doba Inka, kada su seljani sušili kožu zamoraca kako bi je stavljali u gulaše i juhe. Oko 65 milijuna zamoraca pojede se svake godine u Peruu.

Zamorac na žaru, tradicionalno peruansko jelo Zamorac na žaru, tradicionalno peruansko jelo (Foto: Getty Images)

Samo najhrabriji odvažili bi se postati dio turističke skupine pod vodstvom bivših kriminalaca, a mnogi bi odbili i sušeno meso zamorca. Ipak, mnogobrojni su specijaliteti i delicije koje u Južnoj Americi ne bismo ni pod koju cijenu propustili. Zbog njih ne moramo putovati tisuće kilometara jer se sve ukusne namirnice za istraživačka nepca gurmana mogu pronaći i u obližnjem Lidlu, u kojem od 13. do 19. lipnja uživajte u okusima Južne Amerike, ali u isto vrijeme i Azije. Začinite tada svoj tjedni jelovnik i okusima otputujte na različite kontinente, na obje obale Tihog oceana. Hranom obiđite svijet i isprobajte egzotične delicije zemalja koje vrijedi posjetiti pa barem kreacijama u vašoj kuhinji. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju