Putovanja s putopiscem Robertom Dacešinom su uvijek slikovita, puna korisnih informacija i zabavnih doživljaja, a ovoga puta nas je odlučio odvesti u kako kaže, "najljepši europski grad u koji nitko ne ide".

„Iako sam do sada obišao mnoge evropske gradove, za ovaj mogu reći da je sasvim sigurno jedan od najljepših“, kaže Robert o nepravedno zanemarenom Wroclawu, trećem po veličini gradu u Poljskoj, koji turistima često pobjegne ispod radara.

"Ako volite putovati, pretpostavljam da imate određen putničke destinacije koje su na vrhu vaše liste. Ako mene pitate, od destinacija na kojima još nisam bio a koje bih želio posjetiti su Peru, Filipini i Južnoafrička Republika, te još neke destinacije, ali ono što iskreno najviše volim je kada bez nekog posebno plana i spletom nekih životnih završim u pojedinom mjestu o kojem i ne znam mnogo, a za koje se kasnije ispostavi da bude neko od najljepših mjesta koje ćete ikada vidjeti. Baš to mi se desilo u Wroclawu, trećem po veličini gradu u Poljskoj. Iako sam ranije od pojedinih prijatelja tijekom studija u Bratislavi slušao koliko je grad lijep, tek kada dođeš ovdje uvjeriš se u to. Stoga ljudi, ako tražite neku ne toliko poznatu, a opet nevjerojatnu destinaciju, s prekrasnom arhitekturom, jeftinim cijenama, dobrom hranom i pregršt stvari koje možete vidjeti, ovo mjesto je zaista savršeno“, otkriva Robert u čijem video-putopisu možete vidjeti predivne kadrove tog grada u Poljskoj, kao i doznati neke zanimljivosti.

Wroclaw ima čak 12 rijeka, 21 otok i više od 300 mostova, a zbog ugodne klime i prijateljskih cijena predstavlja jedan od omiljenih gradova za život u Poljskoj, ako ne i šire. Stari grad jedan je od najljepših u Europi, a Robert nas vodi od lijepe vijećnice s neobičnim satom do katedrale s koje puca predivan pogled na grad. U šetnji gradom možete vidjeti i stotine neobičnih stanovnika – skulpture patuljaka koji podsjećaju na neka prošla vremena.

"Patuljci su nas nasmijavali u tim teškim vremenima, i to je bila cijela ideja: prikazati apsurdnost situacije i potaknuti ljude da se prestanu bojati“, izjavio je poljski novinar Arkadiusz Forster za BBC. Naime, oko tridesetak kipića postavljeno je početkom 2000-ih, a sve je počelo s jednim kao spomenikom Narančastoj alternativi. Riječ je o poljskom anti-komunističkom pokretu začetom 1980-ih.

Jedno od nezaobilaznih mjesta je i gradska tržnica na kojoj možete osjetiti duh grada, kao i isprobati neke lokalne specijalitete – pa i naučiti ponešto poljskog… krenimo! 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju