Rijeka Leva (doslovno prevedeno 'lijeva rijeka'), izdubila je brojne prolaze i kanjone te učinila brojna naizgled obična mjesta atrakcijama koje tisuće hrle vidjeti. Jedno od njih je tzv. kanjon Vratsata u Staroj planini na području Bugarske.

Rijeka Leva ovdje teče između dramatičnih litica koje mogu dosegnuti i po 400 metara visine. To kanjon Vratsate čini jednim od najdubljih kanjona Balkana, ali i popularnom destinacijom za penjače i planinare.

Kanjon Vratsata pruža mnoštvo mogućnosti i za ljubitelje planinskog biciklizma, paraglajdinga… Tu ćete pronaći čak 116 planinarskih staza, od onih pogodnijih za pitome avanturiste pa sve do onih koji više ne znaju što bi sa sobom od savladanih izazova.

Najzanimljiviji takav izazov svakako je "Centralni zid" – izazovna vertikalna stijena visoka čak 450 metara. Upravo se ovdje stoga održavaju i brojna državna, ali i međunarodna prvenstva u penjanju po stijenama. Ovdje su i začeci bugarskog alpinizma.

Pogađate, upravo zbog ovih fascinantnih formacija stijena i kamenja cijeli je kanjon dobio ime po "vratima" još u srednjem vijeku. Danas je uvršten na popis prirodnih znamenitosti (točnije, danas je još uvijek na popisu otkako je unesen 1964. godine).

Njegova ljepota privlačila je posjetitelje i u davnim vremenima, čemu svjedoči stara bivša tvrđava istog imena – Vratsata. Osnovali su je Rimljani, a od nje su danas ostali tek tragovi.

Kada poželite predah uz dobar obrok, svratite u obližnji Chayka Hotel, koji ima i svoj restoran, igralište te malo jezerce. Popularno je odredište među domaćim i stranim posjetiteljima, ali valja napomenuti kako ćete trebati rezervaciju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju