Od Zagreba do Osla zahvaljujući Ryanairu može se doći i za dvadesetak eura – ovisi o tome kada putujete i kada kupujete karte. Nas je povratna karta za dvije osobe i jedan dodatni kofer (uz dopuštena dva ruksaka) došla 180 eura, a kupili smo je otprilike tri mjeseca ranije – sredinom lipnja za putovanje sredinom rujna.

Pri planiranju putovanja valja obratiti pozornost na onaj Torp u zagradi: ZAG – Oslo (Torp) znači da avion ne slijeće u Oslo, već u Sandefjord, gradić koji je od Osla udaljen otprilike sat i pol vožnje autobusom. Budžetu za kartu tako smo dodali i šezdesetak eura za dvije odrasle osobe u jednom smjeru, odnosno 120 eura jer smo se na isti način vraćali u Zagreb. Kako je ipak riječ o vrlo uređenoj zemlji, polasci autobusa povezani su s dolaskom aviona, pa nećete puno čekati na prijevoz.

Ono što možete zaboraviti kada je riječ o ovom putovanju u zemlju s drugom valutom jest mijenjanje gotovine. Naime, stanovnici Norveške (kao i Švedske i Danske) gotovo uopće ne nude opciju plaćanja gotovinom, stoga nema razloga za posjete mjenjačnicama uoči putovanja. Plaćanje karticama podrazumijeva se, u restoranima ćete sami upisati iznos za plaćanje u POS-aparat želite li dodati i napojnicu, a moglo bi vas iznenaditi i pitanje "Želite li račun?" jer tamo očito ne vrijedi naša "Bez računa se ne računa".

Po dolasku u Oslo korisno je preuzeti aplikaciju Oslo Pass, preko koje je moguće kupiti iskaznicu (Oslo Pass) koja omogućava besplatan javni prijevoz u zonama 1 i 2 (što je i više nego dovoljno da obiđete grad), kao i besplatan ulaz u tridesetak muzeja. O kojim se muzejima radi i koje su dodatne pogodnosti Oslo Passa, možete provjeriti na njihovim internetskim stranicama. Cijena za trodnevnu iskaznicu za odraslu osobu otprilike je 75 eura, a mogu se kupiti i jednodnevne i dvodnevne iskaznice.

Oslo - 3 Oslo - 3 (Foto: Privatna arhiva)

Što vidjeti

Mi smo razgledavanje započeli posjetom Opernoj kući (Operahuset) – domu opere i baleta u Oslu. Smještena je u središtu Osla, na vrhu Oslofjorda. Turiste privlači samom arhitekturom, a pogled s krova, do kojega se vrlo jednostavno popeti, nešto je što ne želite propustiti.

Nedaleko od Operne kuće je i muzej Munch. Jasno, muzej je posvećen životu i djelima norveškog umjetnika Edvarda Muncha. Sastoji se od 13 katova, a čuva i jedno od najpoznatijih Munchovih djela – Vrisak. Gotovo je cijela zgrada u staklu, pa na vrhu možete popiti kavu i pojesti nešto uz spektakularan pogled na Oslo i fjord. Uz Oslo Pass ulaz u muzej je besplatan.

Munch Munch (Foto: Privatna arhiva)

Oslo je, bez obzira na visoku razinu industrijskog razvoja, prepun parkova i zelenila, a bilo bi šteta ne posjetiti Vigeland, park skulptura. Taj park sadrži više od 200 skulptura, u središtu je monolit visok 17 metara, a sastoji se od 121 međusobno isprepletene ljudske figure. Park je doista velik, a predstavlja životni rad umjetnika Gustava Vigelanda.

Kad govorimo o parkovima, neizostavno je spomenuti i botanički vrt. Prostire se na oko 6 hektara, a najpopularniji je staklenik s divovskim lopočima. Lopoči su toliko veliki i čvrsti da mogu držati novorođenče. U dvorištu botaničkog vrta nalazi se i Sveučilišni muzej (Naturhistorisk Museum), koji sadrži brojne zoološke, botaničke i geološke izloške.

U blizini je i Park reptila (Oslo Reptilpark), u kojemu možete vidjeti raznobojne guštere, žabe, krokodile i zmije, a ulaz je također besplatan uz Oslo Pass.

Na drugom kraju grada je Narodni muzej (Norsk Folkemuseum), koji obuhvaća 160 građevina, raznoraznih kućica koje prate razvoj kulturne povijesti zemlje. Glavna je atrakcija crkva Gol Stave, koja privlači svojim neobičnim izgledom, a datira iz 1200. godine.

Narodni muzej Narodni muzej (Foto: Privatna arhiva)

Što jesti

Većina internetskih vodiča i preporuka "što raditi/vidjeti/jesti u Oslu" odvest će vas do Mathallena (nor. mat – hrana), odnosno zatvorene tržnice prepune restorana i kafića. Ovdje treba biti spreman za norveške cijene. Moj je suputnik ovdje odlučio probati burger od losa, za što je moja grižnja savjesti ipak bila prejaka, pa sam ostala na običnom cheeseburgeru. Dva burgera i krumpiriće uz malo pivo platili smo otprilike 100 eura i ostatak putovanja pokušali prihvatiti tu činjenicu. Usput budi rečeno, finije smo jeli u kvartovskim lokalčićima – preporučujemo burgere u baru Jønk (za nešto više od trideset eura za dvoje), ako vas put odvede u četvrt Grønland, što je jedan od multikulturalnijih dijelova grada, prepun bliskoistočnih prodavaonica i lokala.

Ono što se mene najviše dojmilo u Oslu jest njihova održivost i ekološka osviještenost – rijetko ćete vidjeti automobil koji nije električni ili hibridni, a ove bi godine gotovo cijeli javni prijevoz trebao biti na električni pogon. Oslo je 2022. godine bio na vrhu ljestvice prema Arcadis indeksu održivih gradova.

Da ovaj kratki putopis privedem kraju, istaknula bih kako je četiri dana u Oslu i više nego dovoljno za detaljan obilazak grada. Ako planirate put u Oslo, valja imati na umu da su let Ryanairom i smještaj na Airbnbu najmanji trošak cijelog putovanja, ali isto tako vas to ne treba spriječiti u odlasku – postoji nekoliko trikova da ne potrošite baš i zadnju krunu.

Jedinstvena Norveška: 7 zanimljivosti o zemlji na sjeveru Starog Kontinenta Norveška - 1 Oslo Norveška - 2 +1 Norveška cesta Atlantic Ocean Road

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju