Munchmuseet, novi Munchov muzej u Oslu izaziva brojne kritike na račun svojeg izgleda, a Norvežani se tuže i kako ne nudi sve što je potrebno invalidima za jednostavno kretanje interijerom.

„Nevjerojatno je da se umjetnost omiljenijeg norveškog slikara nalazi u tako odbojnoj, ogromnoj zgradi”, rekao je jedan od predstavnika Arkitekturopprøreta, popularnog pokreta za očuvanje tradicionalne norveške arhitekture, Saher Sourouri.

Saher Sourouri naglašava kako su i mladi ljudi u Norveškoj iznimno osviješteni kad je riječ o okolišu u kojem žive - i arhitekturi pa pružaju podršku projektu, u okviru kojeg je organizirano glasovanje za najružnije i najljepše zgrade u Norveškoj. Kandidata nije nedostajalo;  organizacijski odbor zaprimio je tristotinjak prijedloga koje su zatim sveli na uži izbor.

Saher Sourouri dodaje kako njegov tim nema ništa protiv moderne arhitekture, ali da gradovi trebaju ipak zadržati mjeru ravnotežu između starog i novog.

Bez obzira na kritike, Munchmuseet ipak ima svoje obožavatelje. Studio Estudio Herreros koji je započeo s projektom 2009. godine podijelio je veliki prostor u 11 galerija na 13 katova u kojima se može naučiti nešto više o životu vrsnog slikara, kao i uživati u njegovim remek-djelima. Posjetitelji imaju na raspolaganju više od 200 Munchovih djela u stalnom postavu koje mogu razgledati u galerijskom prostoru od 4 500 četvornih metara, kao i restoran, kafić, bar i trgovinu. Dvorane muzeja mogu se koristiti i za potrebe kina ili koncerte.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju