Glavni grad Norveške u našoj je percepciji dalek i skup. To je točno, jer su norveške plaće prilično visoke, no svejedno, isplati se otići i uživati, a to možete i bez da bankrotirate. Kako se dobro provesti u Oslu, objavljeno je iz pera stanovnika tog grada na engleskom Guardianu.

Hrana

Norveška je poznata po svojim sjajnim gulašima i plodovima mora, a Oslo ima gurmansku scenu koja je iz godine u godinu sve bolja. Ako želite pojesti nešto tradicionalno, probajte raspeball (okruglice od krumpira) sa slanim mesom u restoranu Kaffistova, tik uz Rosenkrantzova vrata, koji postoji od 1901. godine.
Smalhans u četvrti St Hanshaugen nudi domaću kuhinju inspiriranu kuhinjama iz cijelog svijeta. U blizini operne kuće nalazi se Vippa, živopisni ulični restoran sa štandovima iz cijelog svijeta, uključujući sirijsku, poljsku i marokansku.

Oslo je najskuplji grad Europe prema City Costs Barometru Oslo je najskuplji grad Europe prema City Costs Barometru (Foto: Shutterstock)

Kultura i zanimljivosti

Novootvoreni Nacionalni muzej (radi od 11. lipnja) krije djela domaćih i stranih umjetnika. I da, baš ovdje, možete vidjeti jednu od najpoznatijih slika na svijetu, sliku „Vrisak“ norveškog slikara Edvarda Muncha. Kolekcija u muzeju broji više od šest i pol tisuća djela, od najranijih dana pa sve do danas. Jasno, tu je stalni postav ali i brojne izložbe.

Ostala mjesta na umjetničkoj sceni Osla koja vrijedi posjetiti su OSL Contemporary, Galleri Riis, Gerhardsen Gerner i Standard (Oslo). Još jedna znamenitost koju vrijedi obići je i kuća opere. Otdite na predstavu ili jednostavno prošećite krovom i uživajte u pogledu. Dok ste u tom području, isprobajte jednu od plutajućih sauna u luci.

Četvrt

Nekadašnje industrijsko područje Osla, Grünerlokka, šarmantno je, uspješno područje na istočnoj strani rijeke Akerselva. Ima boemsku atmosferu s odličnim barovima, tržnicama i buticima. Tu su sjajne second hand i vintage trgovine Robot, Velouria Vintage, Fretex Arkivet Grunerlokka i Ny York Vintage. Četvrt obiluje parkovima, kao što su Sofienbergparken, Birkelunden i Grunerhagen, a šetnja uz rijeku ugodan je način da dođete do središta grada.

Oslo - 2 Oslo - 2 (Foto: Unsplash)

Noćni život

Započnite noć u klasičnom koktel baru usred centra grada. Posjetite obavezno Andre Til Hoyre ili Himkok, prvi bar u Oslu koji se našao na popisu 50 najboljih svjetskih barova 2020. Za kraj odite u Papa Borracho, bar specijaliziran za mezkal (piće slično tekili), a ovdje možete uživati i u finom koktelu.

Smještaj

Coch Pensjonat (soba za dvoje od 600 kuna na više), odmah iza kraljevske palače i umjetničke galerije Kunstnernes Hus, postoji već tri generacije i nudi povoljni smještaj u ugodnom okruženju.

Još jedno dobro mjesto za boravak je moderni Scandic Hotel Vulkan (dvokrevetne sobe od 1000 kuna) u podnožju Grünerlokke, s restoranom Mathallen kao najbližim susjedom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju