Pričati vam o Koloseumu, Vatikanskim muzejima, Sikstinskoj kapeli, Galeriji Borghese i ostalim rimskim top znamenitostima zbilja nema smisla. O njima znate sve, u bespućima interneta možete naći i najmanji detalj, tako da, to ostavljamo vama. No, Rim je puno više od svih tih stvari, Rim je grad koji živi sto na sat i ima još neke znamenitosti koje drugi nemaju. Skrivene rimske znamenitosti otkrili su novinari Daily Maila, a ako im je vjerovati, ovo su samo neke od njih.

Ručak u tvrđavi Castel Sant'Angelo

Dok je impresivni Castel Sant'Angelo definitivno jedna od najpopularnijih rimskih atrakcija i daleko od nepoznatog, on sam skriva blago na svom najvišem katu. S panoramskim pogledom na Tiber i grad izvan njega, Caffetteria Ristorante Le Terrazze Castel Sant’Angelo izvrsno je mjesto za opuštanje nakon istraživanja tvrđave. Stolovi su smješteni u nišama s prekrasnim pogledom, a jelovnik restorana je jednostavan, ali razuman ako volite samo osnovni ručak ili klasičnu talijansku kavu. Super je i što cijene, iako nešto više, nisu nedostupne običnim smrtnicima, pa možete sjesti bez straha od proglašavanja bankrota.

Galerija Centrale Montemartini

U glavnom gradu Italije ne nedostaje umjetničkih galerija koje izlažu klasična remek-djela, ali Centrale Montemartini je potpuno jedinstven. Dio je Kapitolijskih muzeja i neobična je galerija koja prikazuje drevne rimske skulpture i slike u modernističkom industrijskom okruženju koje je nekoć bilo prva gradska električna centrala. Kamene statue iz republikanske ere nalaze se uz originalne sive strojeve, dok su prekrasni mozaici koji prikazuju scene lova dojmljivo poslagani na podove izvorne kotlovnice poput pećine. Ulaznice za Centrale Montemartini koštaju 11 eura za odrasle.

Zavirite u staru ljekarnu

Neupadljivo smještena pokraj crkve Santa Maria della Scala u Trastevereu, ova neobična stoljećima stara ljekarna nekada je kao svoje mušterije imala i pape, ali i prodaju ljekovitih lijekova i začina općoj populaciji. Vode je karmelićanski redovnici, a zauzima nekoliko lijepih prostorija koje su ostale uglavnom nepromijenjene, uključujući prodajnu dvoranu s oslikanim stropom i drvenim ormarićima naslaganim bocama, bočicama i raznim alatima. Iako više ne nudi lijekove za kugu, posjetitelji se mogu diviti izvornom uređenju tijekom obilaska ili u posebnim prilikama kada se otvori za javnost.

Rim - 4 Rim - 4 (Foto: Getty Images)

„Mali London“

Ako ste se iscrpili gledajući barokne građevine i drevne rimske ruševine, odmorite se u mirnom dijelu grada. Pod nadimkom „Piccola Londre“ (mali London), to je lijepa ulica u blizini Via Flaminio koja je izgrađena kao neka vrsta stambenog eksperimenta početkom 1900-ih, ali nikada nije zaživjela. Rezultat je bila jedna ulica jarko obojenih gradskih kuća sa stepenicama koje vode do njihovih ulaza i griljama na prozorima koji gledaju svijet daleko od tradicionalnih vila u Rimu. Mali London ćete pronaći sjeveroistočno od Vatikana, niz cestu od Teatra Olimpico.

Legendarni filmski studiji

Za filmofile i ljubitelje povijesti, izvanredni filmski studiji Cinecitta skriveni južno od centra grada pravi su dragulj. Osnovao ih je osobno Mussolini 1937. kako bi pomogao u širenju filmske industrije u zemlji. Studiji su bili mjesto snimanja mnogih talijanskih i međunarodnih filmova i TV emisija, uključujući legendarne filmove kao što su „La Dolce Vita“ i „Bande New Yorka“ . Još uvijek se koriste kao radni filmski studio, ali posjetitelji mogu posjetiti susjedni filmski muzej i galeriju ili platiti vođeni obilazak stražnjeg prostora studija koji uključuje setove dizajnirane da izgledaju kao stari Rim. Za sve ljubitelje sedme umjetnosti, ovo je dosita nezaobilazno mjesto.

Borgo a Mozzano: Toskanski gradić s mostom koji je izgradio sam Nečastivi Borgo a Mozzano - 8 Borgo a Mozzano - 7 Borgo a Mozzano - 6 +4 Borgo a Mozzano - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju