Jeste li znali da naša susjedna prijestolnica Budimpešta nosi i zamaman nadimak "spa-grad"? Ako niste, sada je vrijeme da otkrijete čari njenih kupališta, a ako jeste – ponavljanje je majka znanja, zar ne? Ne škodi ponoviti iskustvo još jednom, naročito u hladnim zimskim danima.

S desecima izvora termalne vode u gradu, Budimpešta prednjači u spa turizmu. Njen potencijal otkrili su već stari Rimljani, a ništa se nije promijenilo ni idućih dvije-tri tisuće godina. Osim što su Mađari u međuvremenu izgradili i najveći spa u Europi: toplice Szechenyi.

Smještena na dva termalna izvora, s vodom prepunom sulfata, kalcija i magnezija, nije trebalo dugo da toplice Szechenyi postanu jedno od najdražih ljekovitih kupališta u Europi.

Toplice su podignute u najvećem gradskom parku blizu samog centra grada. Izgradnja je počela 1909. godine, a u iduće četiri godine toplice su privukle čak 200 000 ljudi. Cijeli kompleks proširen je 1927. godine kada je već odavno premašio brojku od milijun posjetitelja.

Ovdje možete isprobati gotovo 20 bazena različitih temperatura. Voda u unutarnjim bazenima varira između 18 i 38, a u vanjskim bazenima od 27 do 38 stupnjeva - što ih čini popularnima i u hladnim zimskim mjesecima. Osim toga, tu su saune i parne kupelji te čak i "pivski spa" za malo jače opuštanje. A onda malo na masažu, tretmane ljepote i ostale hedonističke blagodati.

U ponudi su razne vrste karata. Cijene se radnim danima i vikendom razlikuju za desetak kuna, a također možete birati između cjelodnevne kupke, tuluma u bazenu, jutarnjih i večernjih kupelji, pa čak i „samo“ turističkog obilaska kupelji. Za kupke valja izdvojiti od 100 do 140 kuna.

Ne morate se ni kupati da bi vam ovo bio zanimljiv izlet. Cijeli kompleks nalazi se pod okriljem raskošne neobarokne palače pa možete jednostavno uživati u ispijanju kave s pogledom koji podsjeća na prikaze polugolih Rimljana u zlatnim danima carstva.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju