Ne možemo se prestati diviti drveću i njihovim stoljetnim pričama diljem svijeta. Stoga, evo još jednog: drvo banjan, poznato i kao bengalska smokva, smješteno je u indijskom botaničkom vrtu grada Howrah i svake godine privlači tisuće posjetioca koji se dive njegovim dimenzijama.

O kolikim dimenzijama govorimo? Dovoljnima da 1989. godine uđe u Guinnessovu knjigu rekorda. Naime, tzv. Veliki banjan zauzima površinu od nevjerojatnih 19 tisuća metara kvadratnih.

Oko njegovog opsega izgrađena je cesta duga 330 metara, no on i dalje raste zbog čega je dobio i nadimak "drvo koje hoda". Danas njegove krošnje i čak 3700 visećih korijena stvaraju dojam da se radi o čitavoj šumi drveća, kad se u biti radi o samo jednom stablu.

Samo drvo staro je više od 250 godina, a spominjale su ga putopisne knjige iz 19. stoljeća. Preživio je tri velike ciklone koje su mu slomile nekoliko glavnih grana, no još uvijek se ne da.

Štoviše, Veliki banjan još uvijek daje plodove. Riječ je o vrsti smokve, no plodovi banjana još su slađi od smokve kakvu poznajemo na Mediteranu.

Nažalost, njegovo deblo je početkom 20. stoljeća zaraženo pa je 1925. godine dio debla morao biti amputiran. Ovom umrlom deblu čak je i podignut spomenik nedaleko od središta stabla.

Banjan je indijsko nacionalno drvo, za hinduiste i budiste ovo je sveto drvo, a bome ni ostali diljem svijeta ne mogu poreći da se radi barem o čudu prirode. Hoda, raste, širi se – a sve to bez glavnog debla…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju