Ako ste ljubitelji životinja, onda je sljedeća destinacija koju trebate posjetiti Kuterevo. Možda za Kuterevo još niste čuli, no to je mjestašce koje se smjestilo u Lici i pružilo dom medvjedima. Naravno, oni nisu prepušteni sami sebi već su pod budnim okom vrijednih volontera i doslovce tamo uživaju.

Kako do Kutereva?

Ako krećete iz Zagreba, do Kutereva će vam autocestom trebati nešto manje od dva sata vožnje. Cestarinu ćete platiti 66 kuna za jedan smjer, dok ćete za gorivo u jednom smjeru trebati izdvojiti otprilike 100 kuna. Skinite se s autoceste na izlazu Otočac nakon čega vas očekuje još 13 kilometara vožnje do Kutereva. Pazite kako vozite jer su pojedini dijelovi ceste vijugavi i uski. Slijedite znakove na kojima su medvjedi i znat ćete da ste na pravom putu.

Utočište medvjeda Kuterevo

Nešto više od 20 godina ovo mjesto pruža dom medvjedima. Smješteno u Kuterevu, mjestašcu u Lici za koje je većina ljudi čula zahvaljujući upravo medvjedima, svake godine privlači sve više i više turista koji žele upoznati ove zanimljive životinje. 

Volonteri iz Velebitske udruge Kuterevo, ali i ljubitelji životinja iz cijele Europe čija je misija pomaganje i očuvanje staništa životinja pomno brinu o medvjedima tijekom cijele godine. Pružena im je prilika da imaju život kakav zaslužuju jer su za vrijeme dok su još bili mladunčad bili napušteni od strane majke medvjedice, igrom slučaja postali žrtve krivolova ili pak u zoološkim vrtovima za njih više nije bilo mjesta.

Udruga je osnovana upravo s ciljem zbrinjavanja mladih medvjeda odnosno očuvanja prirodne i kulturne baštine na ovom području, a važan di procesa je naravno i edukacija posjetitelja. Mnogi od medvjeda u utočištu doživljavaju sretnu starost, dok mladunci uživaju u igri polako zaboravljajući koje su ih nedaće u početku snašle. Volonteri vjeruju da će zaštitom medvjeda zaštititi i ostale životinje te biljke i njihova staništa.

5 dana u nestvarnoj prirodi Velebita: Avantura s ruksakom i šatorom u posljednjoj europskoj divljini Highlander Velebit Highlander Velebit Highlander Velebit +24 Highlander Velebit

Vizija budućnosti ovdje je jasna - postići održivost prirodnog ekosustava i lokalne planinske zajednice. Prostor u kojem obitavaju medvjedi reprodukcija je njihovog prirodnog skladišta, a mlađi su odvojeni od starijih medvjeda. Kad ih ugledate kako uživaju u svojim jazbinama izgrađenim od drveta i kamenja, izmame vam osmijeh na lice jer konačno žive život kakav zaslužuju.

Kada posjetiti medvjede u Kuterevu?

Svi već znamo da medvjedi spavaju zimski san i da ih za to vrijeme ne trebamo uznemiravati, stoga je najbolje vrijeme za posjetu utočištu za vrijeme proljeća, ljeta i jeseni. Preporuka je da se tamo zaputite od 9 sati ujutro pa do 19 sati uvečer, a obavezno se najavite u Volonterskoj službi koja će vam organizirati posjetu, provesti vas i ispričati vam zanimljive priče o stanovnicima koji ovdje sretno žive. Ulaz u utočište i posjeta su besplatni, a kako bi im pomogli, uvijek možete donirati simboličan iznos i bit ćete nagrađeni medo-suvenirom. Naravno, možete i volontirati. Ako ste zainteresirani, javite se volonterskoj udruzi.

Već kad ste u Lici…

Iskoristite priliku i već kad ste ovdje zaputite se i do Centra za posjetitelje Krasno gdje u Kući Velebita možete upoznati samu planinu i način života u divljini. Provozajte se i do Zavratnice, za mnoge najljepšeg fjorda na sjevernom Jadranu. Na popis stavite i stare mlinice na rijeci Gackoj i istražite Cerovačke špilje. Ako planirate krajem ljeta do Kutereva, isplanirajte posjet prije ili poslije avanture života Highlander Velebit, koja se ove godine održava od 12. do 17. rujna i upoznajte najljepše od Velebita.

Odsjesti možete u obližnjim hotelima, privatnom smještaju, planinarskim kućama ili seoskim domaćinstvima, a kada ovdje boravite ljeti, u obzir uzmite i kampove. Naša je preporuka da odaberete smještaj u prirodi i uživajte u pogledima. Uživajte kao što danas uživaju medvjedići u Utočištu medvjeda Kuterevo.