Kada spominjemo Nacionali park Brijuni, pred očima nam šeću zebre i slonica Lanka, papagaj Koki krešti i psuje, a kada čujemo koliko košta vožnja u Titovom Cadillacu – padamo u nesvijest.

Sva ova čuda smještena su na jednom od 14 brijunskih otoka, tzv. Velikom Brijunu.

No, ove sezone stižu vesele vijesti: uređen je i tzv. Mali Brijun! Otočić smješten tik do svog „velikog brata“ do sada je bio nedostupan široj javnosti, a znali smo ga po poznatoj utvrdi Fort Brioni Minor koju je krajem 19. stoljeća izgradila austro-ugarska vlast.

Danas se ovdje odvijaju predstave Kazališta Ulysses koje su utemeljili glumac i redatelj Rade Šerbedžija te dramatičar Borislav Vujčić.

Zahvaljujući EU projektu Novo ruho Brijuna, stare građevine poput napuštenih vojnih objekata tako postaju spavaonice za posjetitelje.

Od posjetitelja, naglasak je na učenicima i studentima koji će ovdje dolaziti na školu u prirodi, te znanstvenicima poput biologa, šumara i zoologa jer će ovdje biti i mnoštvo edukativnih programa te predavanja i konferencija.

Do otočića će se stizati katamaranom, a posjetioce će ovdje dočekati info punkt i edukativna šetnica. A s obzirom na ljepotu tvrđave koju smo do sad gledali samo s obala preko puta, za pretpostaviti je da bi se ovdje mogao razviti i vojno-povijesni turizam.

Uglavnom, sve sluti na to da je ovo samo početak jedne dobre priče.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju