Svake godine UNESCO na popis Svjetske kulturne baštine doda nove znamenitosti, te ih na taj način zaštiti od mogućeg uništenja, ali im „pruži“ i zaštitu u slučaju rata.

Trenutačno se na listi nalazi 1121 svjetska znamenitost, a neke od najpoznatijih su rimski Koloseum, atenska akropola, Taj Mahal u Indiji... Ove godine na popis je dodano 29 novih, a mi vam predstavljamo neke od njih!

Bagan, Mijanmar

Povijesni grad koji je između 9. i 13. stoljeća služio kao prijestolnica Paganskog kraljevstva već je dugi niz godina kandidat za uvrštenje na UNESCO-ov popis. Ovdje je danas očuvan impresivni dio budističke kulture i umjetnosti, a diljem grada nalazi se mnoštvo hramova, samostana, arheoloških ostataka, freski i skulptura. Recimo i kako je Bagan ovime postao drugi spomenik na prestižnoj listi koji se nalazi u Mijanmaru (grad Piu iz 1. stoljeća upisao se još 2014.).

Povijesni centar grada Sheki, Azerbajdžan

Azerbajdžanski grad Sheki, točnije njegov povijesni centar, također se ove godine upisao na popis kulturne baštine. Naime, centar karakteriziraju kuće s visokim zabatima krovova. Utjecaj na arhitekturu grada imali su Safavidi, ali i Rusi, s obzirom na položaj i povijesni značaj kroz prošlost. Centar je najpoznatiji po palači Khan, koju vrijedi posjetiti zbog mozaika, ali i ostalih umjetničkih djela.

Arhitektura Franka Lloyda Wrighta, SAD

Na ovom popisu našla su se djela slavnog američkog arhitekta sagrađena diljem Sjedinjenih Američkih Država. Kuća slapova u Pennsilvaniji, muzej Guggenheim u New Yorku i drugi kojima se i danas dive mnogi posjetitelji SAD-a. Kuća slapova posebno je čudesna, a Wright ju je projektirao tako da stanovnici uvijek mogu čuti zvuk vodopada, čak i kad ga ne vide.

Vodni sistem u Augsburgu, Njemačka

Već više od 500 godina ovaj grad u Bavarskoj koristi vodu na nevjerojatan način. Grad i okolica Augsburga premreženi su sa 150 kilometara umjetnih kanala, vodenih pumpi i potoka. U srednjem vijeku voda je korištena za pogon mlinova i pilana, a dandanas vodotornjevi i čudesne fontane privlače zanimanje turista.

Babilon Babilon (Foto: Getty Images)

Babilon, Irak

Nalazi se stotinjak kilometara južno od Bagdada, a teško da postoji netko tko za ovaj grad nije čuo. Spominje se i u Bibliji i Kuranu, a star je više od 4 tisuće godina. Nabukodonozorova palača, hramovi i ostale građevine neće ostaviti ravnodušnim nijednog zaljubljenika u povijest i arhitekturu.

Crkve u Pskovu, Rusija

Grad se prvi put spominje još početkom 10. stoljeća, a smješten je na obalama rijeke Velikaja u sjeverozapadnoj Rusiji. Svjetsku kulturnu baštinu čine brojni religiozni spomenici, crkve i katedrale koje su produkt poznate pskovske škole arhitekture, koja je bila aktivna od 12. do 17. stoljeća. Radi se o jednoj od najpoznatijih ruskih arhitektonski škola, značajnoj po korištenju bizantskih elemenata te minimalizmu prilikom ukrašavanja.

Opservatorij Jodrell Bank, Velika Britanija

Ovaj opservatorij prilično je značajna građevina na polju radioastronomije u Britaniji. Od pedesetih godina prošlog stoljeća opservatorij uspješno traga za pulsarima i kvazarima. Njegovo je „srce“ teleskop Lovell, treći najveći na svijetu, a zahvaljujući radu ovog opservatorija, saznali smo mnogo o svemiru, pa je red da se i ovakva jedna građevina nađe na listi UNESCO-ove baštine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju