Ako ste se ikad zatekli u Pragu usred turističke vreve i izgubljeni među deset grupa stranaca, sigurno ste poželjeli skrovito mjesto samo za sebe, za koje nitko drugi ne zna. Evo jedne male tajne: to mjesto postoji, samo ga mnogi ne primijete u prolazu. A smješteno je u centru grada!

Riječ je o najužoj ulici Praga u prekrasnom, starom dijelu grada. Ovo je ulica za jednu osobu (ili jednu kolonu). Naime, dugačka je oko 10 metara i široka svega 50 centimetara. Nezgodno je da se dvoje ljudi u njoj zaobiđe, osim ako ste oboje baš vitki.

Toliko je uska da ima semafore na oba kraja za pješake koji označava kada možete ući, tj. kada ste sigurni da nitko iz suprotnog smjera ne dolazi. I vi ste taj koji klikće na gumb označavajući onima s druge strane da ulazite.

S obzirom na to da ipak možete s jednog kraja ulice vidjeti drugi i procijeniti to bez semafora, riječ je više o simpatičnoj instalaciji koja daje poseban šarm ulici. Malo tko ga doživljava ozbiljno i više služi za poziranje pred kamerama nego za reguliranje prometa.

Krećete li za Prag i zanima vas gdje ju pronaći, potražite ju u kvartu prikladnog naziva: Mala strana, tj. mala četvrt. Blizu je slavnog Karlova mosta, a zove se Vinarna Certovka.

Kraj nje se nalazi i dobar restoran, a njegov vlasnik rado gostima prepričava urnebesne anegdote iz ulice kojima svjedoči kada ju turisti nanjuše.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju