Iako je daleko od najposjećenijih europskih zemalja, to ne znači kako nije prekrasna i ne skriva neka mjesta i gradove vrijedne posjeta. Zapravo, kad razmislimo, ima sve što turisti žele – sjajnu hranu, prekrasne plaže, dvorce, prirodu i ljubazne domaćine.

Plus je i što je, za naše džepove, i dalje prilično povoljna, a uz bogatu povijest i kulturu, ovo su samo neka od mjesta koja se isplati obići...

Kijev

Glavni grad Ukrajine nudi zanimljivu povijest o kojoj možete učiti u mnogim muzejima, crkvama i samostanima. Zapravo, kad bolje pogledamo, cijeli grad je jedan veliki muzej na otvorenom, a kao jedan od najstarijih gradova Istočne Europe, nastao 482. godine, grad je interesantan spoj starog i novog. Naravno, sovjetska arhitektura je nezaobilazna, no tu su i novi barovi, restorani, kazališta... Uglavnom, Kijev je metropola u pravom smislu riječi.

Lavov

Najveći grad u zapadnom dijelu zemlje postoji još od 1256. godine. Jako je kulturno središte te privlači zaljubljenike u operu i balet, no to ne znači da vam na raspolaganju nisu i brojni restorani i barovi. Ovdje ne možete ići bez da istražite mnoge spomenike i galerije, a arhitektonski stil mnogo više podsjeća na Poljsku ili Njemačku, nego na zemlju kojom su vladali Sovjeti.

Černobil

Iako je nakon strašne eksplozije nuklearne elektrane 1986. godine koja je odnijela mnoge živote tad, ali još i godinama poslije radi posljedica zračenja, ovaj grad napušten (točnije grad Pripjat) ovdje ipak zadnjih godina sve više i više pristiže veliki broj turista. I vi možete uzeti neku od tura te vidjeti kako izgleda mjesto gdje je život samo odjednom stao, ali ujedno i naučiti više o samoj katastrofi. Naravno, svi zainteresirani za ovu temu vjerojatno su već i pogledali sjajnu HBO – ovu seriju „Černobil“.

Odessa

Grad na obali Crnog mora najturističkiji je grad zemlje. Poznat je po plažama ali i Art Nouveau arhitekturi koja uključuje i opernu kuću. Odessa je poznata i po revoluciji iz 1905., za koju se smatra kako je prethodila onoj 12 godina kasnije. Danas grad obiluje kafićima, barovima i vinarijama, a ulica Derybasivska je za Odessu što i Rambla za Barcelonu.

Bukovel

S obzirom kako smo u sezoni skijanja, red je da na kraju spomenemo kako i Ukrajinci imaju svog konja za trku. Ovaj ski resort smješten je u Karpatima i radi se o najvećem ukrajinskom skijalištu, čemu u prilog govori i 68 kilometara staza. Snijega ima od studenog pa do travnja, a ako niste neki skijaš, isplati se otići i izvan sezone, te guštati u planinarenju, vožnji biciklom i ostalim radostima.

Budi kralj Lavova: Prekrasni europski grad u kojem pivo u restoranu košta manje od 10 kuna Lavov, Ukrajina - 3 Lavov, Ukrajina - 1 Lavov, Ukrajina - 4 +0 Lavov, Ukrajina - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju