Od plaža s bijelim pijeskom i tirkiznog mora do spektakularnog ronjenja i susreta s egzotičnim životinjama, ABC otoci imaju sve što vam srce poželi. Da bi stvar bila zanimljivija, sva tri ABC otoka dio su Kraljevine Nizozemske.

Međutim, Aruba i Curacao su autonomni, samoupravni otoci, dok je Bonaire općina. Samim time, službeni jezici otoka su nizozemski i Papiamentu. Papiamentu je svojevrsna glazbena kombinacija brojnih jezika uključujući španjolski, portugalski, francuski i karipski indijski, no engleski se također široko govori na otocima, tako da posjetitelji koji govore engleski neće imati problema u komunikaciji s lokalnim stanovništvom.

Kako putovati između otoka ABC?

Putovanje između ABC otoka moguće je putem međuotočne zračne kompanije Divi Divi Air. Vrijeme letova je kratko, a cijene su pristupačne, pa je ovo jednostavni način da doživite sva tri otoka na jednom putovanju. Imajte na umu da svi letovi prolaze kroz Curacao pa ako letite od Arube do Bonairea, morat ćete se zaustaviti u Curacau.

Pravac, Aruba!

Otok Aruba je dio nizozemske zajednice gotovo 400 godina. Danas je Aruba ravnopravan partner u Kraljevini Nizozemskoj. Građani Arube stoljećima su iskazivali svoju lojalnost i odanost nizozemskoj kraljevskoj obitelji tako što su im u čast nazivali škole, ulice i javne zgrade. Čak je i glavni grad otoka, Oranjestad, nazvan po kraljevskoj kući Orange. Kraljica je šef države i njezin se rođendan ovdje slavi kao državni praznik.

Kada su u pitanju hoteli u Arubi, postoji mnogo opcija. Sve od all-inclusive mega-odmarališta do malih butik hotela. Tri su glavna područja otoka gdje je koncentrirana većina hotela (i aktivnosti): Oranjestad, Palm Beach i Eagle Beach. Jedna od najvećih atrakcija Arube je i Flamingo Beach na kojem se možete brčkati u plićaku s plamencima. 

Aruba Aruba (Foto: Shutterstock)

Svakako posjetite i Prirodni bazen (Natural pool) smješten unutar Nacionalnog parka Arikok. Ovaj miran skriveni bazen stvoren je jedinstvenom stijenom koja ga štiti od udara mora. Izvrsno je mjesto za plivanje ili ronjenje. Međutim, trebat će vam vozilo 4×4 da biste došli do njega, tako da je rezervacija ture dobra opcija za posjet. Svakako ostavite vrijeme i za uživanje na plaži i u brojnim vodenim sportovima koji su ovdje popularni.

Sljedeći od ABC otoka, Bonaire

Godine 2010. Bonaire se pridružio sestrinskim otocima St. Eustatius i Saba u stvaranju nove konstelacije unutar Kraljevine Nizozemske poznate kao otoci BES. Dok je politička promjena bila jedva primjetna posjetiteljima otoka, jedna stvar koja se promijenila bila je valuta – Bonaire sada koristi američki dolar kao svoju službenu valutu.

Iako ih dijeli samo 120 kilometara, od Arube do Bonairea potrebna su dva leta s Divi Divi Air kompanijom, s kratkim zaustavljanjem u Curacau. Bonaire je dugo bio poznat kao "Ronilački raj" otoka ABC, ali otok ima više za ponuditi od samo podvodnih atrakcija. Na žalost, ovaj otok ima manje plaža od ostalih ABC otoka.

Bonaire Bonaire (Foto: Shutterstock)

I zadnji, šareni Curacaro

Smješten u sredini ABC otoka na Antilima, otok Curacao udaljen je samo 20 minuta leta od Arube ili Bonairea. Otok su nekoć smatrali bezvrijednim od strane njegovih izvornih španjolskih gospodara. Međutim, Nizozemci su shvatili pravi potencijal Curacaa kao trgovačke baze kada su ga 1634. uzeli bez otpora.

Osim po plavom napitku i dodatku koktelima, otok Curacao je vjerojatno najpoznatiji po svom živopisnom, nizozemskom inspiriranom glavnom gradu Willemstadu. Zgrade koje se nalaze uz more mogle bi se jednako lako smjestiti u Amsterdam. Curacao ima niz sjajnih odmarališta uz plažu. Ali njegov živahni centar također zaslužuje dovoljno vremena za istraživanje. Srećom, ako odlučite ostati u Willemstadu, plaža vam je blizu.

Curacaro Curacaro (Foto: Shutterstock)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju