Ova famozna rupa nastala je na području Oregona, u slikovitom području Cape Perpetua na području Tihog oceana na sjeverozapadu SAD-a. Rupa je dobila ime po nordijskom bogu Thoru, a posjetitelji je ne smiju shvatiti olako i upustiti se u neke ekshibicije...

Priča se da je je ovaj "bunar", dobio ime upravo po Thoru jer se snaga prirode koja se zimi pokazuje u području rupe može usporediti samo sa snagom Thora. Za vrijeme zimskih oluja more izaziva strahopoštovanje, iz rupe se čuje Thorova grmljavina, a u pozadini se odvija ples munja, dok gromovi cijeloj sceni daju još veću dozu mistike i izazivaju strahopoštovanje posjetitelja.

Thor's Well, koji zovu i odvodnom cijevi Tihog oceana, privlači brojne putnike zbog svoje mistike. Zbog jačine valova i nemirnog mora, a i zahvaljujući Thorovoj grmljavini posjet ovoj atrakciji ne može se usporediti ni s čim drugim.

Kad se rupa napuni morem, stiže magičan prizor – erupcija uz mjehuriće koji se razlijevaju po stijenama čime se rupa prazni uz posebne zvukove. No prije nego što se izbačeno more vrati do površine, putuje do visine od čak 6 metara.

Procjene kažu da je dubina Thor's Wella 6,1 metar, a promjer 3 metra. To se možda ne čini puno, nokad shvatite kakva je zapravo jačina valova i izbačaja mora, bit će vam jasno zašto je nazivaju vratima pakla.

Nikako nemojte prilaziti ovom prirodnom čudu jer bi to moglo završiti pogubno. Valovi, odnosno izbačaji morske vode znaju biti toliko jaki da sa sobom u rupu natrag povuku sve što se nalazi u blizini. Još kad u obzir uzmete činjenicu da je bazaltno kamenje u blizini sklisko, nećete dobro završiti.

Nećemo reći da je ovo čudo prirode opasno, no u kombinaciji sa silama prirode i moćima Tihog oceana često se znaju dogoditi neželjene situacije. Preporučuje se posjet sat vremena prije ili nakon plime da biste mogli uživati u prizoru igre mora koje leti zrakom, a zatim shvatili jačinu igre prirode kad krene plima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju